Fem miljoner till tryckteknisk forskning
2003-10-02För Löfbergs Lila är det oerhört viktigt att den lila färgen på kaffepaketen får exakt rätt nyans vid tryck. Trycket ska dessutom vara snyggt och får inte kladda av. Vid Karlstads universitet pågår forskning om just detta.
Karlstads universitet deltar sedan flera år tillbaka i det nationella forskningsprogrammet T2F, Tryckteknisk forskning. T2F startade i slutet av 1999 och beräknas pågå i drygt sex år. Inom programmet, som drivs i ett nätverk av högskolor, forskningsinstitut och industrier, forskar man inom områden som flerfärgstryck, kundnytta och tryck som kommunikationsform.
Nyligen beviljades Karlstads universitet fem miljoner kronor för forskning inom det trycktekniska området, en summa som kan komma att öka. Pengarna kommer från KK-stiftelsen, pappersindustrin och den grafiska industrin.
– Vi vill bygga upp en permanent och långsiktig tryckteknisk forskning vid universitetet och bland annat öka samarbetet med andra ämnen, säger Magnus Lestelius, universitetslektor i grafisk teknik vid Karlstads universitet.
Vad är det då för slags forskning det handlar om?
– Vi arbetar med att förstå och förutsäga den process som leder till att tryckfärg hamnar på det material som man ska trycka på, till exempel papper. Vi tittar på vilka egenskaper hos tryckfärgen och materialet som leder till att vi får en tryckt bild som ser bättre ut. Idag är en av de viktigaste egenskaperna hos förpackningsmaterial att man ska kunna trycka en information som ser bra ut och uppfattas positivt av konsumenter. En stor del av ett varumärkes identitet förmedlas också genom färger och dekor, förklarar Magnus Lestelius.
Den trycktekniska forskningen är tvärvetenskaplig och innefattar ämnen som ytfysik och ytkemi, kemiteknik, hållfasthetslära, materialteknik och pappersteknik. Speciellt viktig är den nära anknytningen till ämnet ytbehandlingsteknik. För att få ett så bra tryckresultat som möjligt måste man även ha förståelse för ytbehandling och materialets ytstruktur.
– Vi jobbar speciellt med de trycktekniker som används mycket här i Värmland och som används på de material som produceras här, som kartong och wellpapp. Därför har vi nära kontakter med industrin i regionen, bland annat Stora Enso, Tetra Pak och Billerud. Forskningsresultaten ska snabbt kunna omsättas i praktiken.
Andra viktiga samarbetspartners är The Paper Province, BrobyGrafiska Utbildning i Sunne och Designstudio Värmland. Målet är att göra Värmland till ett internationellt kompetenscentrum för förpackningsforskning. Med fem nya miljoner till tryckforskning är man en bra bit på väg.