Farzaneh Karegar
2023-04-21Farzaneh Karegar, lärare i informatik vid Handelshögskolan – kan du berätta lite om din bakgrund?
- I Iran tog jag en master i datateknik med inriktning hårdvaruteknik. När jag flyttade till Sverige jobbade jag som assistent i EU-projektet A4Cloud på institutionen för datavetenskap på Karlstads universitet. Vi jobbade med användarvänlig integritet och transparent databehandling, vilket öppnade upp en helt ny värld för mig och motiverade mig att söka mig till forskningsstudier inom det området. Efter att jag avslutat mina doktorandstudier, där jag hade professor Simone Fischer-Hübner som handledare, fortsatte jag med en postdoktorsanställning inom samma grupp innan jag anslöt mig till informatikämnet.
Berätta om din forskning
- Under mina doktorandstudier utvecklade, implementerade och utvärderade jag verktyg och tekniker för ökad integritet och transparens för att ge användarna makten att skydda och ha kontroll över sina personliga uppgifter online. Som postdoktor vid Karlstads universitet fokuserade jag på algoritmisk transparens och vilken betydelse användarvänlig transparens och integritetsskyddande mekanismer har för användares förståelse av integritetsskyddande teknik, samt hur de väljer att dela med sig av privata uppgifter. Mer specifikt har vi undersökt lämpligheten i att använda metaforer för att förmedla differentiell integritet till lekmannaanvändare. Vi har även forskat på vilken inverkan olika sorters förklaringar angående funktionell kryptering har för både experters och lekmäns upplevelser och nöjdhet, samt vilka uppgifter de väljer att dela.
Resultatet av vårt arbete med användarvänlig transparens i integritetsbevarande teknik har publicerats eller accepterats för publicering i framstående publikationer inom vårt fält (SOUPS 2022 and PETS 2023). Som en del av min forskning har jag deltagit i flera internationella projekt, som till exempel flera projekt finansierade av EU Horizon 2020 och KK-stiftelsen. Jag har även samverkat med OpenDP-användare för att vidareutveckla användarvänligheten i integritetsverktyg. OpenDP huseras av Harvard. För tillfället arbetar jag på en artikel baserat på ett OpenDP-projekt där vi tog fram en videoförklaring av differentiell integritet riktad till dataanalytiker och informationsägare och sedan undersökte hur effektivt vårt material var.
Mitt huvudfokus på ämnet är de mänskliga aspekterna av säkerhet och integritet, vilket bland annat innebär utveckling och utvärdering av integritetsstärkande verktyg och tekniker som kan tillgodose olika gruppers behov. I takt med ny teknik som artificiell intelligens (AI) och sakernas internet (Internet of Things, IoT) så har hanteringen av personuppgifter blivit allt mer komplex, vilket påverkar integritetsskydd och rättigheter kopplat till integritet. För att främja en inkluderande värld där alla täcks av den grundläggande mänskliga rättigheten till integritet, måste vi utveckla teknik med förbättrad användarvänlighet.
Vilka områden inom informatik undervisar du i?
- För tillfället är jag inblandad i programmeringskurser och kurser som handlar om användares onlineupplevelser samt olika metoder att förbättra dem, såsom webbanalys och ”business by web”.
Vi befinner oss mitt i en omfattande digitalisering just nu. Hur framträder behovet av digitalisering inom informatikområdet?
- Organisationer behöver effektiva och uppdaterade informationssystem som är konkurrenskraftiga på dagens globala marknad. I takt med att tekniken vidareutvecklas och mängden digital data växer, så genererar organisationer enorma mängder data varje dag. Data måste samlas, hanteras, förvaras och analyseras på ett bra sätt för att företag ska kunna använda det för att kunna fatta välgrundade beslut och få konkurrensfördelar. Företag kan fatta korrekta datadrivna beslut snabbare i takt med förbättringar i datainsamling, analys och AI.
Branscher som vård, finans och tillverkning förlitar sig mer och mer på effektiva och pålitliga informationssystem för att kunna fatta snabbare och mer välgrundade beslut. Till exempel kan läkare ställa mer precisa diagnoser och upprätta mer specifika vårdplaner med hjälp av AI-styrda informationssystem. Finansbolag kan å sin sida hantera risker mer effektivt och upptäcka bedrägeriförsök med hjälp av AI. Genom att integrera AI i produktionssystem kan företag optimera sina produktionskedjor och öka effektiviteten i tillverkningen.
Samtidigt måste organisationer också hantera nya utmaningar relaterade till integritet och säkerhet, etiska och juridiska dilemman, kostnad för ny och allt mer komplex teknologi såsom AI, samt brist på utbildad arbetskraft inom området.