Färre studenter läser utomlands
2002-09-02Allt färre studenter vid Karlstads universitet tar chansen att läsa en termin i ett annat land. Samtidigt ökar antalet utländska studenter som vill läsa här.
Det är inte bara studenterna vid Karlstads universitet som i allt mindre utsträckning läser utomlands. Tendensen finns i hela landet. Det pågår en statlig utredning som ska försöka ta reda på orsakerna. Problemet finns inom utbytesprogammet Erasmus. När det gäller destinationer som Australien är intresset fortfarande stort.
Ann-Britt Höglund arbetar på internationella sekretariatet vid Karlstads universitet.
– Det ska vara balans mellan hur många internationella studenter vi tar emot och hur många som reser ut härifrån, eftersom det handlar om utbytesprogram mellan universiteten. En tid kan det vara viss obalans, men det får inte vara så i flera år, säger hon.
Ungefär 175 Karlstadsstudenter räknat på ett helt år läser utomlands. De internationella studenterna uppgår till cirka 230 per år. Det tillkommer utbyte som sker inom olika utbildningsprogram, till exempel blivande lärare som reser till Indien.
Intresset från de svenska studenterna är fortfarande stort för vissa länder. I topp på önskelistan finns Australien. Sedan följer Nya Zeeland och England. Några reser till Kanada och en del till USA. Ett riktigt ovanligt resmål är Japan.
– Studenterna vill gärna till varma, spännande platser, åka långt bort och till engelskspråkiga länder. Kanada är ett relativt nytt alternativ medan intresset för USA har minskat. Jag vet inte om det beror på kostnader eller att det är mycket pappersarbete för att söka dit, säger Ann-Britt Höglund.
Den stora minskningen gäller de europeiska länderna där man inte klarar sig med engelska.
– Ungdomar läser inte så mycket språk längre i gymnasiet, konstaterar hon.
Detta har lett till att flera universitet i Tyskland och Frankrike börjat erbjuda kurser på engelska.
– De vill ha internationella studenter, och får lov att vara pragmatiska.
– Det har varit proppfullt i salen när Australien presenteras på vår informationsdag, och tomt när det är dags för Frankrike. Det har varit pinsamt och tråkigt. Både studenter och andra, externa föredragshållare har förberett sig och så kommer det ingen och lyssnar, berättar Ann-Britt Höglund.
Hon tycker att studenterna som väljer att läsa utomlands en termin gör ett bra val.
– De är väldigt nöjda när de kommer tillbaka, och ofta får de mycket bra studieresultat efter att ha varit utomlands. Svenska studenter är också väl sedda av de utländska universiteten som vi samarbetar med.
Det finns restplatser för den som kan resa ut till vårterminen. Sista anmälningsdag är den 15 september och för att anmäla sig vänder man sig till Ann-Britt Höglund på internationella sekretariatet.