Färre skriver högskoleprovet i vår
2006-03-1745 900 personer har anmält sig till vårens högskoleprov. Det är en minskning med tio procent jämfört med förra våren då drygt 50 000 personer skrev provet. Antalet som skriver provet i Karlstads universitets regi har minskat ännu mer.
Nedgångar i antalet som skriver provet brukar framför allt bero på att årskullarna har blivit mindre. Det här och föregående provtillfälle bryter emellertid den trenden. Runt 70 procent av dem som skriver provet är 24 år eller yngre och är alltså födda i början eller mitten av åttiotalet då födelsetalen var relativt höga. Men för andra gången i följd minskar alltså antalet provdeltagare, trots att antalet 19- till 24-åringar är större idag än under 2000-talets början.
- En anledning till att färre skriver högskoleprovet i år kan vara att arbetsmarknaden för akademiker har blivit svårare. Men sambandet är inte entydigt och det kan finnas flera olika förklaringar till att antalet anmälningar sjunkit, säger Margaretha Hallgren, utredare på Högskoleverket.
När högskoleprovet äger rum lördagen den 1 april, kommer färre än förra våren att göra provet på orterna som Karlstads universitet svarar för. Knappt 1 200 personer har anmält sig i Värmland, vilket innebär en minskning med 250 personer från våren 2005. Provet ges i Åmål, Arvika, Torsby, Kristinehamn, Filipstad och Karlstad. Här på universitetet kommer drygt 600 av dem att göra provet.
- Högskoleprovet är en andra chans att antas, om gymnasiebetyget inte räcker till. Bortåt hälften av alla platser tillsätts med hjälp av högskoleprovsresultat, så det är en viktig urvalsgrupp för alla våra sökande. Det är också endast tillsammans med högskoleprovsresultat som våra sökande kan få extrapoäng för mångårig arbetslivserfarenhet, förklarar Lena Fries, enhetschef på Studentservice vid Karlstads universitet.
Hon funderar förstås också på varför det i år är färre som ska göra högskoleprovet här i länet.
- Det finns inte något klart svar på den frågan. Sett till att ungdomskullarna som lämnar gymnasiet blir större och större, borde i stället fler vilja göra provet. Kanske har våra sökande lärt sig att vi, och andra högskolor, har haft gott om platser de senaste terminerna och därför måste man inte betala 350 kronor för att få göra provet. Kanske är dessa stora ungdomskullar skoltröttare än tidigare kullar och vill skjuta på högskolestarten ytterligare. Kanske skrämmer rapporter om akademikerarbetslöshet några från att satsa på högskolestudier just nu.
Vid Luleå tekniska universitet och Örebro universitet har istället anmälningarna till att skriva högskoleprovet ökat sedan förra våren.