Färre gymnasieungdomar dricker hembränt
2003-11-18Färre gymnasieungdomar i Karlstad och Hammarö dricker hembränt idag jämfört med för fyra år sedan. Däremot har inställningen till narkotika blivit mer tolerant. Det visar en studie från Karlstads universitet.
Våren 2003 gjordes en enkätundersökning bland cirka 1 100 ungdomar i årskurs två på gymnasieskolorna i Karlstad och Hammarö. En liknande studie genomfördes våren 1999. Frågeformuläret innehöll frågor om elevernas drogvanor och deras inställning till alkohol och narkotika.
Undersökningen visar att andelen elever som dricker hembränt har minskat kraftigt på fyra år.
– Det minskade bruket av hembränt hänger samman med mer negativa attityder och ett minskat utbud av hembränt. Detta visar att det går att motverka droganvändningen bland ungdomar, säger Curt Hagquist, docent i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet.
Studien visar också att användningen av narkotika bland gymnasieungdomar inte har ökat sedan 1999. Snarare har den minskat något. Däremot tycker cirka 20 procent av eleverna att det inte är farligare att prova marijuana och hasch än att dricka några flaskor öl.
Tillsammans med Tony Nilsson, forskningsassistent vid enheten för ungdomars hälsa, arbetar Curt Hagquist med att kartlägga gymnasieungdomars sociala och hälsomässiga situation. Undersökningen av gymnasieungdomarnas drogvanor har genomförts på uppdrag av Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning.
Samtidigt som studien visar att konsumtionen av hembränt har minskat är den allmänna alkoholkonsumtionen bland gymnasieungdomarna fortfarande hög, även om den minskat något sedan 1999. Omkring 90 procent av eleverna har druckit öl, vin eller sprit minst en gång under skolåret. Knappt hälften dricker tämligen mycket alkohol vid samma tillfälle någon gång i månaden.
Attityderna till försäljning av starköl och vin i vanliga livsmedelsbutiker har också undersökts. Det har visat sig att allt fler ungdomar intar en hårdare inställning till detta. Fler ungdomar tycker att vin och öl inte ska säljas i butikerna. Detsamma gäller huruvida det borde vara tillåtet att tillverka sprit för eget bruk.
– Vi är lättade över att det verkar gå åt rätt håll. Det är bättre än vad vi befarade, säger Christer Alnebratt, ordförande i gymnasienämnden för Karlstad och Hammarö, till Värmlands Folkblad.