Får miljoner till samverkan
2007-10-15Vinnovas Nyckelaktörsprojekt ger Karlstads universitet medel för att stärka sin samverkan med näringslivet i regionen.
Totalt får universitetet 25,6 miljoner kronor under en åttaårsperiod.
Pengar som enligt Vinnova är till för att stärka en redan mycket välutvecklad verksamhet.
Glädjen var stor när Vinnova i våras beslutade att Karlstads universitet i hård konkurrens med Sveriges alla universitet och högskolor valdes ut som ett av fem lärosäten, som skulle beviljas medel att stärka sin verksamhet inom samverkan.
- Det kändes och känns givetvis otroligt kul att Vinnova vill satsa på Karlstads universitet, säger rektor Kerstin Norén, som menar att det var universitetets redan befintliga verksamhet som fällde avgörandet.
- Vi berättade om alla bra samarbeten och projekt vi redan har och hur vi vill utveckla dem vidare, säger hon.
Vinnova har som bekant redan tidigare satsar pengar på universitetets forskningsprojekt och med pengarna från Nyckelaktörsprojektet vill man komplettera detta med en ökad satsning inom samverkan.
- Karlstads universitet har visat prov på ett tydligt engagemang i dessa frågor och det är inte bara tomma ord när man säger att man vill satsa på samverkan, säger Susanne Andersson på Vinnova som verkligen tror att satsningen kommer att bära frukt.
- Karlstads universitet är ungt och har alla förutsättningar som krävs för god samverkan med regionen. Jag tror på att universitet måste profilera sig, och när det kommer till samverkan med samhället kan Karlstad komma att bli nummer ett, tror Susanne Andersson.
Orden är stora och pengasummorna likaså. Detta leder givetvis till frågor för den enskilda medarbetaren om hur dessa medel påverkar just mig i en tid när universitetet sparar in?
- Alla de projekt som vi nu satsar pengar på är intäktsbefrämjande. De ska alla bli så bra att de stärker all vår verksamhet. En bra verksamhet lockar fler studenter och i slutändan får vi en bättre ekonomiskt situation där vi slipper skära ner, säger Kerstin Norén.
Kerstin Norén ser också pengarna som ett välkommet tillskott i strävan efter att vara ett modern universitet.
- Vi har som universitet ett ansvar för samhällsutvecklingen, men det är också mycket viktigt att vi själva tar ansvar för att öka våra intäkter som inte kommer från staten, säger hon.
Till följande områden har Nyckelaktörsprojektet beviljat pengar till universitetet:
Utveckling av ledningsutveckling ( 450 000 kr/år):
Genom att använda befintliga verktyg ska alla ledare inom organisationen få chansen att utvecklas för att kunna leda universitetsarbetet framåt.
Utveckling av fakultetsverksamhet (800 000 kr/år):
Medel avsätts till fakulteterna för att dessa ska få en möjlighet att utveckla sin verksamhet.
Innovationsstöd (1 150 000 kr/år):
Dessa pengar ska gå till stöttning av forskare, lärare och all övrig personal när det kommer till att förädla och skydda de idéer och innovationer som den enskilde medarbetaren vill arbeta vidare med.
One Stop shop (545 000 kr/år):
Projeketet One Stop shop syftar till att små- och medelstora företag i regionen lättare ska få kontakt med universitetet. ”En ingång” ska vara en funktion som stärker universitetets samarbete med företagen.
Kommunikationsutveckling (250 000 kr/år):
Pengarna ska gå till att utveckla hela universitetets förmåga att bli bättre på att kommunicera sin verksamhet utanför ”huset”. Vare sig det gäller forskning eller grundutbildning.