Exjobbmässa med mångfald
2009-05-28Snart kan du prata ostört i en specialdesignad telefonkiosk för offentliga miljöer eller möblera dina badrumsväggar utan att få fula hål i kaklet. Många intressanta och finurliga examensarbeten presenterades under exjobbmässan på Karlstads universitet under onsdagen.
Årets exjobbmässa hölls i år i hus Vänern. Besökarna fick presentationer av varje projekt och Formula Student, som ligger i slutfasen med bygget av sin nya racingbil, passade också på att visa upp sin verksamhet. Årets projekt präglades av mångfald men frågan är om man eventuellt kan hitta någon trend bland årets utställare?
- Trenden är att det blir fler och fler program på universitetet som representeras,säger Jeanni Flognman, projektledare. Det är inte längre bara ingenjörer som ställer ut. I år har vi både ämnet kemi och fysik med och avdelningen för Energi-, miljö- och byggteknik. Det visar att teknik är så mycket och att innovationer behövs överallt i vårt samhälle.
Bredd på uppdragsgivare
En av årets uppdragsgivare är Värmlands Folkblad. GIS-ingenjörerna Birgitta Dahlström och Daniel Brattström har utvecklat en webbkarta där läsaren enkelt kan klicka fram var intressanta händelser pågår.
- Många läsare vill veta var i sin närmiljö kultur- och nöjesevenemang är på gång, om man till exempel får gäster. Det kan också vara bra att veta var en trafikolycka är för att kunna välja en annan väg, säger Birgitta Brattström.
Mitt i lokalen hittar man ett tyst rum för telefonsamtal. Tre ingenjörer från innovation-och design, Mats Nilsson, Malin Skoglund och Bastian Sandoval, har på uppdrag av Moelven Eurowand skapat en smart lösning för stökiga kontorsmiljöer. Om man behöver gå undan och prata ostört är deras telefonrum utformat för att ge bästa möjliga samtalsmiljö.
- Vi har jobbat med en kravspecifikation som handlar om hela miljön även om tyngdpunkten har legat på ljudmiljön, säger Mats Nilsson. Genom att väggarna lutar lite utåt och alltså inte är 90 grader, studsar ljudet och absorberas bättre i taket - det blir ett tystare rum. Vi har också tagit hänsyn till ventilation, ljus och design som motverkar klaustrofobi.
Smartare vardagsmiljö
Hur många har inte ramlat i skidliften eller släpat efter den i samband med att man åkt med ett litet barn bredvid sig. Företaget Doppelmyer som säljer liftar för skidanläggningar har fått hjälp av Caroline Rapp och Jenny Tauson som läser till innovation- och designingenjörer. Nu har de tagit fram en prototyp där bygelliften är delad så att en fjädrande lösning justerar liftens funktion efter åkarens längd.
- Förutom att kravet var en enkel, lättförståelig lösning som gör det roligare att åka lift, så har vi också fått tänka på att bygelns konstruktion inte får fångas av vinden, säger Jenny Tauson. Av säkerhetsskäl är det viktigt att bygeln inte kan snurra runt vajern i luften på tillbakavägen.
Elina Svensson, innovation- och designingenjör hade själv problem med badrumsväggar i sitt studentrum. Reglerna säger att man bör undvika borrhål.
- Jag undersökte hur badrumleverantörer ser på problemet och hamnade till slut hos Inwall, ett företag som bygger vägglösningar för badrum. På uppdrag av dem har jag nu utvecklat ett system för praktiska upphängningar som redan finns integrerade i själva väggen. Jag kommer nu att fortsätta utveckla min idé tillsammans med företaget och det ska bli spännande att se vad som till slut händer med min idé. Det är roligt att vara den som tillför företaget något utifrån, med nya innovativa ögon, säger Elina Svensson.
Nya på mässan
Vem vill inte bidra till att minska energiåtgången i världen. Några av årets nykomlingar på exjobbmässan är Maja Nilsson och Mortan Joensen, energi- och miljöingenjörer. De har räknat på hur Asko Appliances diskmaskiner kan spara upp till tre fjärdedelar av den vanliga energiförbrukningen. Med hjälp av nya komponenter för uppvärmning och nedkylning av vatten har de simulerat fram en förbrukning på 0,27 kilowattimme istället för 1 kilowattimme.
För ämnena kemi och fysik är det också premiär på utställningen. Hanna Heidkamp har skrivit en D-uppsats i fysikalisk kemi och tittat på hur latex beter sig i olika miljöer. Latex används bland annat i målarfärg och som bestrykning på kartongprodukter.
- Jag hoppas att mina kemiska studier bidrar till en liten pusselbit i latexvärlden för att förstå hur ämnet DoTAB (en tensid) påverkar när latex torkar.
David Juteräng är fysiker och har hjälpt sin avdelning och Svenska Stål att ta reda på om man kan bygga solceller på tunnplåt. Hans studier har visat att det kan finnas möjligheter med inbyggda solceller i framtidens plåttak. Dagens kiselbaserade lösningar är svårare att bygga in i andra material. Med en lösning med organiska solceller kan det bli både billigare och lättare att integrera.