Examensarbete för renare vatten
2013-05-07Vid Atlantstranden nedanför slottet är tillvaron i Cape Coast och Ghana behaglig.
Men landet är kontrastrikt. Daniel Arvidsson och Per-Erik Johansson, blivande ingenjörer, har upplevt och kommer att uppleva mycket under sina åtta veckor långa projektarbeten i landet.
- Tanken att göra examensarbetet utomlands har funnits under hela studietiden, berättar Daniel Arvidsson som läser sista terminen på civilingenjörsprogrammet med inriktning på energi- och miljöteknik.
Han har fått ett Minor Field Studies-stipendium att använda för sitt examensarbete i ett utvecklingsland och har valt att resa till Ghana. Här prövar han om vatten kan renas för hushållsbehov med hjälp av solljus.
- Det är egentligen en tusen år gammal metod. Dricksvattenet i Ghana är ofta förorenat av bakterier, så om man kan använda metoden effektivt skulle det underlätta för många.
Per-Erik Johansson har ett likadant stipendium, men läser sista terminen på högskoleingenjörsprogrammet med inriktning på energi- och miljöteknik. Hans projekt handlar också om vattenrening med hjälp av solen.
- Jag testar en utrustning som med solvärme kan rena vattnet från olika föroreningar, till exempel arsenik.
Nytta i arbetslivet
I byarna på den ghanesiska landsbyggden finns inte alltid elektricitet och den gemensamma brunnen kan vara full av både skräp och levande fisk. I västra delen av landet är gruvdriften betydande och vattenföroreningar, som de av arsenik, är vanliga. Metoder och utrustning som de testar skulle med andra ord kunna få stor användning.
– Jag är helt övertygad om att de studenter som genomför sina projektarbeten i ett utvecklingsland kommer hem med helt andra erfarenheter som de har nytta av i yrkeslivet, säger Maria Sandberg, lektor i miljö- och energisystem och Daniel och Per-Eriks handledare. När artikeln skrivs besöker hon killarna i Cape Coast där de bor på universitetsområdet.
Kontrastrikt land
Hon följer upp sina studenters arbete, men knyter också kontakter för fler samarbeten med lärosätena i landet. Ghana har sex statliga universitet och de är stora. University of Cape Coast har exempelvis mer än 30 000 studenter.
- Tänk att få till att lärare från Ghana besöker oss och föreläser för våra studenter om hållbar utveckling. Det skulle verkligen ge något. Hemma kan vi prata om klimatförändringar och dess konsekvenser. Här händer allt på riktigt, säger Maria.
En lugn kväll på stranden är det svårt att föreställa sig problemen Ghana står inför. Men samtidigt som ekonomin växer och naturtillgångar, som guld och olja, är enorma så ställer hög befolkningstillväxt krav på en svår balansgång. Att ta till vara möjligheterna utan att förstöra miljön är en utmaning. Att tillgångarna inte är jämnt fördelande är en annan. På gatorna ser man fina japanska och tyska bilar kryssa fram mellan lösspringande getter och höns. En liten bit bort från de stora vägarna är fattigdomen påtaglig.
Nya utmaningar
Någon dag senare träffar jag Daniel igen i byn Edumafi en bit längre västerut längs Ghanas kust. Han ska samla vattenprover för att ta bakterietest. Havsbruset är lika när-
varade som den lugna kvällen i Cape Coast, men i övrigt
är allt annorlunda. Byn är ett enkelt fiskesamhälle där bostäderna saknar allt det som vi i Sverige tar för självklart.
- En del av arbetet är också att försöka lära ut hur byborna själva kan använda metoden, säger Daniel.
Den uppgiften kan verka enklare än vad den egentligen är. Den äldre generationen talar ingen eller knapp engelska, även om det är officiellt språk i landet. Och hur kallar man till en utbildning i ett litet samhälle där informationen sprids mun till mun och du inte kan språket? Den och många andra utmaningar väntar under resten av examensarbetet.
Senare i vår är Daniel och Per-Erik färdiga med sina utbildningar. Vad som händer sedan vet de ännu inte. Kanske blir det fler projekt utomlands. Per-Erik har planer på att undersöka alternativa odlingsmetoder i Bangladesh.
Båda rekommenderar varmt andra studenter att resa till utvecklingsländer och göra sina projektarbeten.





