Europeiskt kunskapsutbyte i ny kurs
2010-10-01Översvämningar och förbyggande arbete är ett angeläget ämne inte bara i Sverige utan i många av Europas länder. I vår ger Klimat & Säkerhet vid Karlstads universitet en ny masterskurs om hantering av översvämningsrisker. Intresset är stort och man hoppas få studenter från hela Europa.
Kursen är ett samarbete inom EU-projektet SAWA, ett projekt för att höja beredskapen mot översvämningar, och bygger på lärdomar och case från projektet. Knutet till kursen är sju universitet i Tyskland, Storbritannien, Norge och Sverige.
Översvämningsdirektivet och dess krav är centralt i kursen liksom överlappningen mellan översvämningsdirektivet och vattendirektivet. Praktiska åtgärder i förebyggande arbete och principer för ett integrerat arbetssätt är exempel på det som tas upp. Två studieresor i Tyskland/Nederländerna och Sverige/Norge bidrar till att konkretisera frågorna.
- Vi hoppas att kursen kommer samla personer som arbetar med hantering av översvämningsrisker och implementeringen av översvämningsdirektivet runt om i Europa, säger Kristin Gustafsson, universitetsadjunkt i miljövetenskap. Den vänder sig också till mastersstudenter, exempelvis inom samhällsplanering och riskhantering.
Kursen handlar om översvämningshantering, såväl dess principer som praktik. Några frågor som tas upp är:
Hur hänger hanteringen av översvämningsrisker ihop med hantering av markanvändning, vattenkvalitet osv?
Vad innebär ett integrerat arbetssätt där ekonomiska, sociala och ekologiska aspekter på sårbarhet och riskreducerande arbete vägs in?
Vad innebär det att integrera olika kunskapsområden, sektorer och aktörer?
Hur skapar man en process där aktörer samverkar?
Hur ser olika praktiska årgärder ut (och vad ger de för effekt)?
Kursen vänder sig till dem som arbetar med hantering av översvämningsrisker och implementeringen av översvämningsdirektivet runt om i Europa. Den vänder sig också till masterstudenter, exempelvis inom samhällsplanering och riskhantering.