EU som global aktör i internationella kriser
2010-03-30Nationella och internationella mastersstudenter, doktorander och forskare i statsvetenskap samlades den 18-19 mars på Karlstads universitet. Konferensens ämne var forskning om EU:s roll och möjligheter att hantera de globala kriser som de senaste åren blivit akuta i det internationella samhället, som finans-, klimat- och säkerhetsfrågor.
Konferensen öppnades av Europaparlamentets vice talman Diana Wallis samt professor Alex Warleigh-Lack, Brunel University, Storbritannien. Diana Wallis, som är en av Europaparlamentets ledande politiker och experter på frågor som rör Arktis, talade under titeln Copenhagen and the Environment Challenges for the European Union: What Future for the Arctic?. Hon menade att det nu, efter det svenska EU ordförandeskapet 2009, misslyckandet vid toppmötet i Köpenhamn samt Lissabonfördragets ikraftträdande, är dags att stärka EU:s engagemang i frågor som rör Arktis, eftersom, som hon sa, världen kan inte vänta.
Fler finanskriser i framtiden?
I samma session argumenterade professor Warleigh-Lack att de globala kriserna på ett tydligt sätt lyft upp behovet av mer mång- och tvärvetenskapliga ansatser i EU-forskningen. Den inledande sessionen öppnade för en stimulerande diskussion om hur de politiska lösningarna för att möta de globala kriserna bäst ska kunna studeras.
Konferensen fortsatte sedan med specifika frågor om de globala kriserna. Bland talarna var professor Kenneth Dyson, Cardiff University Storbritannien, expert på EMU-frågor. Han argumenterade för att den Europeiska centralbanken, tillsammans med USA:s har, genom sitt agerande, gått stärkta ur finanskrisens värsta tid, dock utan att man undanröjt de strukturella problem som ligger till grund för krisen. Därför är det troligt att vi kommer att se fler finanskriser i framtiden.
EU:s roll i internationell krishantering
Under den andra dagen låg fokus på EU:s roll i internationell krishantering. Talade gjorde bland annat professor James Sperling, Akron University USA, med ett anförande om nya begrepp och modeller som hjälper oss att förstå och förklara de samtida och framtida europeiska säkerhetsarrangemangen. Professor Sperlings idéer utvecklades vidare i mer konkreta rekommendationer till EU av docent Magnus Ekengren från Försvarshögskolan i Stockholm. Sessionen avslutades med att Kristinehamnsbördige professorn Anders Stephanson, historiker vid Columbia University USA, genomförde en kritisk granskning av ovanstående talares argument utifrån ett historievetenskapligt perspektiv.
- Det bästa med den här typen av konferenser är att vi möjliggör för svenska mastersstudenter och doktorander med intresse i EU-forskning att träffa internationellt renommerade forskare och testa och diskutera sina idéer med dom, säger Magnus Lindh, universitetsadjunkt i statsvetenskap, en av konferensens arrangörer. Under workshoparna presenterades allt från lösa idéer till mastersuppsatser till färdiga forskningsartiklar. Det är glädjande att se hur den här typen av mer opretentiösa möten mellan seniora forskare, studenter och doktorander verkligen stimulerar till nya tankar och idéer.
Konferensen A Global Crisis or a Crisis for Globalization? The Challenges for Europe arrangerades av Avdelningen för politiska och historiska studier inom ramen för den årliga vårkonferensen för det Svenska nätverket för Europaforskning i statsvetenskap (SNES).