Ett tydligare, kaxigare och mer fokuserat Värmland
2006-05-15Värmland är en bit på väg med en god självinsikt om styrkor och svagheter och en stark vilja till utveckling. Men fortfarande har länet mycket arbete kvar att göra för att nå ökad tillväxt och utvecklingen. Och det är bråttom. Värmland måste bli mer fokuserat, agera mer samfällt och bli betydligt kaxigare i relationerna till Stockholm. Länets utbildningsnivå måste höjas och fler – särskilt de unga männen – behöver utbilda sig på högskolenivå. Strukturen med inriktning på olika näringslivskluster är en god början, men spretar fortfarande. Värmland behöver snabbt identifiera vilka sektorer som är avgörande för utvecklingen och kraftsamla kring dessa. Det är några av de slutsatser och rekommendationer som OECD under måndagen presenterade för länets beslutsfattare och näringsliv.
Arbetet med att utveckla det regionala samrådet kring viktiga områden som inletts behöver fortsätta, och ansvaret vilar gemensamt på såväl offentliga aktörer som universitet och näringsliv. Samarbetet bör tydligare riktas in mot ökad koordination och ökad handlingskraft. Likaså måste den långsiktiga finansieringen av projekt och program för att öka tillväxten och stötta innovationssystemet säkras. Idag lever flera av projekten mycket tack vare EU-stöd, men risken är att de dör ut då EU-finansieringen löper ut.
- Värmland har visat stor utvecklingsvilja och god självinsikt i arbetet med den självvärdering, som delvis ligger till grund för vår rapport, konstaterar Franz van Vught, professor och deltagare i den internationella bedömningsgrupp från OECD, som genomfört granskningen. Under vårt veckolånga besök i december förra året, träffade vi ett hundratal personer på såväl nationell som regional nivå. Bilden av länet och universitetet är att här finns potential, utvecklingsvilja. Hos det unga universitetet finns en god grogrund för entreprenörskap och innovationskraft. Men vi ser också att Värmland behöver profilera sig tydligare, fokusera och öka sina ansträngningar i relationen till beslutsfattarna i Stockholm. Här är man alldeles för osynlig.
I rapporten konstaterar OECD att Sverige behöver en samlad nationell strategi för tillväxt och utveckling på regional nivå. De nationella policies som rör regionala utvecklingsfrågor, exempelvis likvärdiga villkor vad gäller tillgång till högre utbildning, behöver sättas in i ett regionalt sammanhang. Utbildnings- och kulturdepartementet bör i högre grad följa upp och skapa bättre förutsättningar för samverkan på regional nivå, ett krav på universitet och högskolor som blir allt tydligare.
Rapporten är en del av studien ”Supporting the Contribution of Higher Education Institutions to Regional Development” och handlar om hur samverkan mellan näringsliv, myndigheter, kommuner och universitet kan öka tillväxt och utveckling i en region. Sammantaget deltar 14 regioner runtom i världen, bland annat i Korea, Australien, Storbritannien och Finland. Alla regioner har lämnat in självvärderingar enligt instruktioner från OECD, som sedan följts upp med besök och intervjuer.
- Värmland är den enda helt svenska region som deltar. Vi ansökte om att få delta i detta globala projekt som en del av vårt eget utvecklingsarbete i regionen. Förutom de regionala aktörerna har vi även haft Vinnova och Utbildningsdepartementet med i arbetet, berättar projektledaren Per Fredriksson, samverkansdirektör vid Karlstads universitet. Flera av de rekommendationer som OECD för fram omsätts redan nu i praktiken, bland annat i arbetet med försvarsomställningen.
Projektet är ett samarbete mellan Karlstads universitet, Karlstads kommun, Region Värmland, Länsstyrelsen i Värmland, Tieto Enator, Metso Paper, Vinnova samt Utbildnings- och kulturdepartementet. I slutet av året hålls en internationell konferens för att hämta erfarenheter från de olika deltagande regionerna runtom i världen.
Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, är ett samarbetsorgan för 30 länders regeringar och har sitt säte i Paris. OECD utgör ett forum för utbyte av idéer och erfarenheter och ett organ för analyser inom alla områden som påverkar ekonomin och den ekonomiska utvecklingen främst i medlemsländerna.