Ett steg närmare ny lärarutbildning
2009-03-30Lärarutbildningen ska göras om. Förslaget har varit ute på remiss och idag skickades svaren in.
- Mycket är bra. Men på en del punkter tycker vi att utredarna motverkar sina egna intentioner om höjd kvalitet, fördjupade kunskaper och en hållbar utbildning, säger June Miliander, dekan för Lärarutbildningsnämnden vid Karlstads universitets.
Den svenska lärarutbildningen har fått mycket kritik. Regeringen tillsatte därför sommaren 2007 utredningen om en ny utbildning. Den har letts av förra universitetskanslern Sigbrit Franke. I december förra året kom slutbetänkandet med titeln "En hållbar lärarutbildning".
- Vi välkomnar ambitionen att höja lärarutbildningens kvalitet och göra utbildningen mer attraktiv. De blivande lärarna ska få en tydlig professionsutbildning som vilar på vetenskaplig grund. Det är även mycket bra att det satsas på fortbildning för verksamma lärare, säger June Miliander, dekan för Lärarutbildningsnämnden vid Karlstads universitet. Men vissa punkter har vi kritik mot.
Det är i huvudsak inom sex områden som remissgruppen vid Karlstads universitet har synpunkter:
1. Examina på olika nivåer
- Utredarna vill ha två yrkesexamina, grundlärare och ämneslärare. Vi förordar en sammanhållen lärarexamen eftersom vi inte ser något egentligt skäl för en delad examen. Utbildningens innehåll kan, precis som idag, anpassas efter olika spår.
2. Grundlärare
- De vill förstärka ämnesstudierna, men lägger ändå ett förslag som innebär en kortare förskollärarutbildning och ytliga ämnesstudier för lärare i årskurserna 1-6. Vi anser att förskolans uppdrag är så viktigt att det krävs en utbildning på fyra år. Och hur ska en klasslärare kunna behärska cirka 16 ämnen?
3. Ämneslärare
- Förslagen om fasta ämneskombinationer och förstaämnen är onödigt stelbent. De riskerar att försvåra anställningsbarheten och gör det svårt för studenterna att forska i andraämnen.
4. Ettämneslärare
- Förslaget innebär att utbildningen av lärare i estetiska ämnen och idrott koncentreras till specialhögskolor. Vi tror att det skulle innebära en begränsning i de estetiska ämnenas integrering i skolans hela verksamhet.
5. Alternativa vägar till examen
- Vi är positiva till alternativa vägar till en lärarexamen och välkomnar en central validering av reella kunskaper. Men inträdesprov för antagning till lärarutbildningen/yrkeslärarutbildning är vi mycket tveksamma till.
6. VFU
- Utredningen föreslår att den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU:n, kommer att finnas kvar i den nya lärarutbildningen och att den förläggs till särskilt kvalitetsgranskade fältskolor. Vi tycker inte att förslaget är förankrat i verkligheten utanför storstadsområdena. Det saknar även ett framtidperspektiv eftersom allt fler studenter väljer flexibla utbildningsalternativ.
Nu kommer remissvaren att behandlas. En proposition från regeringen kommer troligen att presenteras under hösten. Planen är att en ny lärarutbildning ska starta hösten 2011.
Läs Karlstads universitets remissvar.
Läs mer på Karlstads universitets webbplats om ny lärarutbildning.

