- Ett musikaliskt lyft för Karlstads universitet
2006-04-06hoppas och tror Cathja Carlsson, konstnärlig ledare vid Karlstads universitet.
De musikaliska aktiviteterna vid Karlstads universitet fortsätter att glädja personal, studenter och externa besökare. Musikhögskolan Ingesund hjälper universitetet att uppfylla visionen om en väl fungerande miljö av vetenskapliga såväl som konstnärliga ämnen.
Under den senaste tiden har annonser om musikaliska aktiviteter duggat tätt. I Aula Magna, utnämnd till ”musikalisk oas” av Christina Ullenius, har framförts lunchmusik i form av pianokonserter, stråkorkester och kammarmusik. Vi har bjudits på konsertföredrag om tonsättare i Griegs spår, litterär-musikaliska program om HC Andersen och mycket, mycket mer.
Musikhögskolan Ingesund integrerades med Karlstads universitet 2002. Sedan dess har det hänt mycket på universitetet.
- Bron som då började byggas mellan den konstnärliga världen på Ingesund och den akademiska världen på universitetet har redan gett utdelning, säger Cathja. Man är på god väg att vidga förståelsen för varandras verksamheter. Det är viktigt.
Cathja Carlsson var rektor för Musikhögskolan innan skolan integrerades med Karlstads universitet. I dag är hon konstnärlig ledare vid Karlstads universitet. Själv har Cathja utbildning i altfiol förutom musikvetenskap. Hon har sammanlagt varit rektor i tjugosju år. Cathja ser enbart positiva delar i musikhögskolans integration med Karlstads universitet och hänvisar till visionsdokumentet Vision 2015, där det framgår att utvecklingen av attraktiva utbildningar och starka forskningsmiljöer måste vila på en väl fungerande miljö av vetenskapliga och konstnärliga ämnen.
Musikhögskolans utveckling
Musikhögskolan är idylliskt belägen intill sjön Glafsfjoden utanför Arvika. Skolan grundades 1923 och hette då Folkliga musikskolan Ingesund. Skolans uppgift blev att utbilda musiklärare. År 1978 förvandlades musikskolan till en musikhögskola. Utbildningarna utökades så småningom från musiklärarutbildning till att även omfatta musikterapiutbildning och ljudsättarutbildning. Inför hösten 2006 har man framåtskridna planer på en musikingenjörsutbildning i samverkan med universitetet, något som Cathja ser positivt på.
- Det blir en ingenjörsutbildning med inslag av konstnärlighet och kultur. En teknisk utbildning med breddad syn och samtidigt ett gyllene exempel på god integration.
Idag har musikhögskolan en egen symfoniorkester med hög kvalitet och en omfattande konsertverksamhet. Man har även ett gott samarbete med Musikhögskolan i Örebro, bland annat i form av gemensamma konserter och gemensamma kurser. Ett exempel här var lunchkonserten den 27 mars 2006, då sångpedagog Berit Norberg spelade pianoduo i Aula Magna med sin kollega Albena Zaharieva från Musikhögskolan i Örebro. En av de gemensamma kurserna är en kurs i mångkultur, vilket innebär att de två musikhögskolorna gemensamt skickar studenter till Gambia. Där bor och lever studenterna tillsammans med inhemsk befolkning under tre veckor. På så vis får studenterna möjlighet att lära känna kulturerna i Gambia och samtidigt bli undervisade i landets dans- och musikkultur, som innehåller mycket trumspel, dans och sång.
- Vi vill utveckla olika typer av konstnärliga verksamheter som personal och studenter kan deltaga i. Kultur och konst ska synliggöras på universitetet och genomsyra verksamheten.
Musikhögskolan har dessutom en omfattande verksamhet med ensemblespel, olika ensembleformer och kammarmusik. Inom konsertverksamheten har man åttio till hundra konserter varje år, som framförs på Musikhögskolan och runtom i Värmland. Trots nuvarande bredd på sina verksamheter, har man inte slagit sig till ro utan har två visioner om fortsatt utveckling. Den ena visionen, som ligger nära i tiden, är vidareutveckling av själva utbildningen och bredden av denna. Den andra visionen, än så länge enbart ett embryo, är visionen om att kunna starta dansutbildning.
- Det är viktigt att vi får till stånd konstnärlig forskning och tillsammans med universitetet hittar en gemensam plattform för bild, konst, musik, dans och andra estetiska verksamheter, betonar Cathja.
För- och nackdelar med integrationen med Karlstads universitet
Cathja har svårt att se några nackdelar med integrationen, utan enbart positiva delar.
- Vi tillhör Karlstads universitet. Vi kan inte överleva utan universitetet. Det är också en statusfråga. Även om man är en musikhögskola så är det positiva synergieffekter att tillhöra universitetet. Det handlar om forskningsfrågor, möjlighet att anställa professorer. Arbete i en ny division.
Hon kan inte tänka sig att flytta Musikhögskolan till universitetsområdet i Karlstad. Ingesund är en vacker plats med mycket ändamålsenliga lokaler. Det skulle dessutom kosta mycket pengar att bygga nya ändamålsenliga lokaler i Karlstad, samtidigt som det är svårt att ersätta den fantastiska miljön.
- Avståndet är inte något problem, säger Cathja bestämt. Det är bara åtta mil. Det är häftigt med världens tillgångar på båda ställen!
Men hon håller med om att ibland kan det bli väl många resor för personalen. Man skulle önska bättre tågförbindelser, eller kanske en universitetsbuss?
- Ju fler utbildningar som utvecklas gemensamt med studenter som reser till Ingesund, ökar behovet av bättre kommunikationer.
Kända studenter från Musikhögskolan
Musikhögskolan har sett många tidigare studenter nå höga höjder inom musiken. En av dessa är Nisse Landgren, som utbildades till trombonist på Ingesund och sedan dess haft konserter runt hela världen, Lena Hoel, känd operasångerska, Leif Carlsson, slagverkare i Kroumata och Björn J:son Lindh, som bidragit till musikvärlden med ett oräkneligt antal skivor.
Flera andra som kommit långt som musiker uppträder i dag i musikaler, som studiomusiker, i radioorkestern, filharmonin och i operakörer, i det svenska såväl som internationella musiklivet.
Musikhögskolans goda rykte
Ingesund har ett mycket bra rykte med en lärarkår, som är välkänd i musikkretsar och bland musikfolk i Sverige. Skolan har även internationellt ett gott renommé, något som
framgår vid möten med rektorer för musikhögskolor i Europa.
- Vi måste visa tydligare att universitetet har en musikhögskola inom sin verksamhet. Vi ska bidra till att folk mår bra. Musik är ett bra sätt för oss att kommunicera, säger Cathja avslutande och tillägger
- Eftersom Karlstads universitet och Musikhögskolan Ingesund bidrar till varandras verksamhet, är det viktigt att vi syns tillsammans.