Erik Westholm t f ordförande för Centrum för forskning om regionalt samhällsbyggande
2015-10-14Erik Westholm, professor i nordisk och europeisk landskapsutveckling vid SLU och professor i kulturgeografi vid Högskolan Dalarna, är tillförordnad ordförande för Centrum för forskning om regionalt samhällsbyggande. Från hösten 2015 ingår han även i regeringens Vetenskapliga råd för hållbar utveckling.
Centrum för forskning om regionalt samhällsbyggande, CRS, är en tvärvetenskaplig centrumbildning vid Karlstads universitet, som forskar om samhälleliga förändringsprocesser i ett regionalt perspektiv. Erik Westholm har lång erfarenhet av frågor som rör samhällets utveckling.
-Jag har hela mitt yrkesliv hållit på med frågor kring land och stad, landsbygdens utveckling i relation till staden. Bland annat deltog jag i arbetet med Future forest och var programchef för Framtidens lantbruk. Jag är mycket inriktad på långsiktiga och ämnesövergripande problem. Under 10 år var jag på Institutet för framtidsstudier och hade framtiden som vetenskapligt fält.
Hur ser du på forskningen om samhället och dess utveckling?
-Vi behöver både tid och rum som axlar i den regionalvetenskapliga forskningen. Vi har hur mycket som helst om rummet, geografi till exempel, men tiden är osynlig. Men jag menar att den är lika viktig för att vi ska förstå konsekvenser av vårt handlande och kunna utveckla tidsdimensioner inom samhällsvetenskapliga forskningsområden. Det är den viktigaste forskningsfrågan. Jag menar att vi är dåliga på att skilja på snabba och långsamma förlopp. Tid är ett begrepp som används för att få makt idag. Vem ställer frågorna om framtiden?
Du har alldeles nyss börjat på ett nytt uppdrag i regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling. Vad är det?
-Ja, det är alldeles nytt och vi hade vårt första möte för några veckor sedan. Det är 13 forskare som i första hand ska bidra med underlag till de sju ministrarna i regeringens framtidsråd och vara kontaktyta mellan regering och forskarsamhälle.
Vad är det som lockar dig till CRS?
-Jag är intresserad av att forskningen ska komma till användning i samhället och det är en av hörnpelarna inom CRS. Det är mycket intressant med en centrumbildning som har med forskningskommunikation som ett särskilt fokusområde. Att kombinera kunskap från olika ämnen är också något som jag tycker är mycket klokt, tvärvetenskapen är nödvändig för att belysa långsiktiga samhällsproblem.
CRS, Centrum för forskning om regionalt samhällsbyggande bygger sin verksamhet på forskning, forskarutbildning samt forskningskommunikation och samverkan. Forskningen handlar bland annat om att förstå och jämföra förändringsprocesser i tid och rum, och styrning i förhållande till regionala och globala strukturer. Hur utvecklas exempelvis nya organisations- och styrformer på den regionala arenan, och vad blir de demokratiska konsekvenserna? Hur påverkas livsmiljöer och människors möjligheter till arbete och försörjning av den globala marknaden? Och hur kan aktörer på den regionala nivån i samspel med aktörer på andra nivåer bidra till omställningen till en mer hållbar utveckling?