Epoken Klaraborg går i graven
2006-02-08Den 4 februari 2006 dansades den gamla kårhustiden ut. Därmed slutade Klaraborgs herrgård att vara kårhus för Karlstads studenter efter att ha varit ett kärt tillhåll för studenterna under nästan fyrtio år. Nu stängs verksamheten efter flera år av ekonomiska förluster, efter beslut av Karlstads studentkår.
Under hela lördagskvällen strömmade unga studenter och några enstaka lite äldre före detta studenter in genom portarna till den upplysta herrgården, som nu var rustad till fest för studenterna för sista gången. Alla de gamla rummen med minnen från universitetets filialtid var fyllda till bristningsgränsen.
Jenny Harrysson, som är den sista att vara ansvarig för verksamheten på Klaraborgs Herrgård, hade noga förberett kårhuset för invasionen.
Gästerna hade gott om valmöjligheter, vare sig man ville lyssna på musik, äta, dricka öl, dansa eller enbart prata. I Nedre puben sjöng trubaduren Hasse P (Pettersson), tidigare lärarstudent. Några dansade till Hasses toner och ett par killar lånade micken och sjöng en duett. Andra minglade in i konsertrummet, där Perry and the Travellers höll konsert. Åter andra gick uppför den vackra paradtrappan till andra våningen för att ta för sig av den goda "mingelbuffén" bestående av kycklingklubbor, kikärtor, kidneybönor, oliver och grönsaker och sedan sitta till bords i Bellmanrummet, nu förvandlat till en jättematsal. Efter maten kunde man gå in i discorummet intill för att skaka loss eller umgås i den gamla trappan, herrgårdens centralpunkt. De som var kvar till midnatt, fick möjlighet att lyssna på ett sista framträdande av CMB.
Klaraborgstiden inleds och den gamla herrgården Klaraborg blir kårhus
Hösten 1967 startade en universitetsfilial till Göteborgs universitet i Karlstad. Starten var blygsam med fyrahundra studenter och endast fem ämnen representerade; matematik, statskunskap, nordiska språk, engelska och historia. Verksamheten var utspridd på flera lokaler i centrala Karlstad. En studentkår bildades, som givetvis måste ha lokaler. Här var alla studentpolitiker rörande eniga. Ögonen föll på Klaraborgs Herrgård.
Klaraborg byggdes 1774 och var ett brännvinsbränneri, då Gustaf III gjorde ett försök att stävja det alltför utbredda brännvinsdrickandet. På 1800-talet köpte greve Löwenhielm gården som vinterbostad. Efter grevens död såldes herrgården till Karlstad för 35 000 kronor för att i tur och ordning förvandlas till fattighus, restaurang och schweitzeri (utskänkningsplats). Efter den stora branden i Karlstad 1865 flyttade Landskansliet in i huset. Bland senare verksamheter i byggnaden fanns en arbetsinrättning för interner och kontor för socialförvaltningen.
Men nu, hösten 1967, beslutades att Klaraborgs Herrgård skulle bli kårhus. Arkitekten Olle Dahlén fick det ärofulla uppdraget att ställa i ordning lokalerna för att på sensommaren 1967 med stolthet kunna visa upp sitt verk, de nya studentkårslokalerna. Studentkåren hyrde Klaraborgs Herrgård för den blygsamma summan av tio kronor per år.
Klaraborg var inte bara kårlokal. . .
Klaraborg var inte bara kårlokal, kårkansli och redaktion för kårtidningen Klaraborgaren. Det var också ett andra hem för studenterna, pluggställe, plattform för häftiga politiska debatter och festplats på helgerna. De första artisterna på Klaraborg var Finn Zetterholm och Bengt Sändh. I puben såldes öl och korv och i samlingsrummet på nedre botten fanns automater med kaffe, choklad och smörgåsar. När KSIF, Karlstads studenters idrottsförening, bildades 1968, fick föreningen ett rum på Klaraborg. Den förste ordföranden var Kjell Mollstedt, företagare, som efterträddes av Dorothea Solberg, idag ordförande i Storfors kommunfullmäktige.
Vemodigt
En av de personer som påverkade utvecklingen av kårverksamheten under pionjärtiden på Klaraborgs Herrgård var Kjell Fredriksson, den förste kårordföranden.
- Visst känns det sorgligt, säger han i en kommentar till stängningen. Sorgligt av två skäl, dels för att en nästan fyrtioårig historia med alla minnen för många tusen karlstadsstudenter går i graven, dels för att kåren som en gemensam miljö för fest och samvaro för studenterna aldrig mer kommer att finnas. I stället kommer de kommersiella krafterna inom nöjesindustrin att ta över efter Klaraborg.
Bo Hidén, Kjells efterträdare som kårordförande, tycker att det är ledsamt att Klaraborg stängs. Ingrid Lindqvist som var kårens första administratör håller med.
- Det är en epok, som går i graven, säger hon.
Det är fler som under åren satt sin prägel på Klaraborg, bland dem Urban Wiberg och Rolf Alsing, redaktörer för Klaraborgaren, studenternas egen tidning samt viktiga opinionsbildare. Andra personer som utgör en del av kårens pionjärtid var Hans Bergström, senare redaktör för Dagens Nyheter och numera bosatt i Miami och de aktiva kårpolitikerna tillika kårordförandena Lars Henriksson och Esa Hakkarainen.
Flera med mig tycker att Karlstad Studentkår spelade en stor roll för filialens utbyggnad och utveckling från högskola till universitet med det gamla ärevördiga kårhuset, gamla Klaraborgs Herrgård, som en viktig bas.
Se bildkavalkad från Klaraborgs Herrgård, förr och nu
Se det första tillståndet för utskänkning av öl, daterat -69
Intervjuer av "gamla Klaraborgare" Kjell Fredriksson, Bo Hidén och Ingrid Lindqvist