Englandsresa inom Nyckelaktörsprogrammet
2011-05-06En grupp med representanter från Karlstads universitet, Region Värmland samt värmländska kommuner och näringsliv reste till England på studieresa. Newcastle-Gateshead är ett område som förvandlats från en oattraktiv, krisande, rostig stål- och kolregion till en region som förknippas med konst, kultur, kunskap och kreativa näringar.
Newcastle-Gateshead har genomgått en mycket intressant omvandlingsprocess där näringsstrukturen i städerna var traditionella näringar som varvsindustri, kol med mera. Området hade kraftig ekonomisk nedgång för cirka 20 år sedan. Man valde då en ny tydlig utvecklingsstrategi med kulturen som bas för framtida utveckling.
- Personligen fastnade jag för ett begrepp man använde vid flera av presentationerna vid våra besök - place making - som ungefär blir platsutveckling på svenska, säger Lars Aronsson, föreståndare för Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling, vid Karlstads universitet. Besöksnäringen och de kulturella och kreativa näringarna är svåra att se som sammanhållna branscher. De är dock viktiga och det gäller att utveckla och integrera dem i all utveckling av en plats. Därför är det helhetliga platsperspektivet viktigt, alltså place making.
Satsning på fyra symboler
I fallet Newcastle-Gateshead inleddes satsningen på kultur med satsningar på fyra stora ikoner. Dessa var The Angel of the North, Millennium Bridge, Baltic Centre for contemporary Art samt the Sage. Därefter följde ett arbete med mindre men stödjande projekt enligt en tydlig idé om place making. Satsningen på de fyra stora och symbolmässigt viktiga projekten startade alltså en utvecklingsprocess som visade sig bli mycket lyckad. Efterhand i processen övergick arbetet från att vara en satsning på kultur till att också göra kulturen kommersiell. Därmed uppstod det en utveckling av besöksnäring respektive kulturella och kreativa näringar.
Likartad tanke här
- En inspirerande resa eftersom det i Värmland finns en likartad strategisk tanke som i denna region i England, säger Lars Aronsson. Övrigt som påpekades var att kultur bidrar till en attitydförändring, ökad grad av identitet för de boende på platsen vilket i sin tur medför att fler besökare, inflyttare och investerare lockats till området.
Studieresan genomfördes inom ramen för Nyckelaktörsprogrammet, som startades 2007 av Vinnova för att utveckla innovation och samverkan. Nyckelaktörsprogram har också startat vid universiteten i Uppsala och Linköping samt vid Chalmers/Göteborgs universitet och Luleå tekniska universitet/Umeå universitet och pågår under perioden 2007-2015.



