En växtplats för små och medelstora företag
2010-10-27Vid Material- och konstruktionscentrum, på Karlstads universitet, pågår ett antal projekt med små och medelstora företag inom tillverknings- och processindustrin. Centrumet bidrar till att skapa ett innovativt klimat där uppdragen höjer kompetensen och växtkraften hos såväl universitetet som företagen i den värmländska regionen.
Material- och konstruktionscentrum har funnits sedan 2007. Anders Wickberg är sedan ett år tillbaka projektledare och han delar sin projektledarroll med undervisning i maskintekniska ämnen. I 33 år har han själv jobbat i industrin. Inom bland annat Volvo har han skaffat sig stor erfarenhet av vad som behövs för att företag ska växa inom produkt-och tillverkningsindustrin.
Stål och Verkstad viktig kanal
- En drivkraft hos mig är att få människor runtomkring att upptäcka glädjen i samverkan med företag. Att jobba med Material- och konstruktionscentrum är berikande. Ett stort arbete handlar om att skapa kontakter och rigga projekt. För universitet ger det bland annat viktiga infallsvinklar och idéer till forskning och undervisning.
I huvudsak handlar det om tre arbetsområden där den samlade kompetensen utvecklas till konkreta uppdrag: produktutveckling, processutveckling och tillverkning. I det arbetet är klustret Stål och Verkstad en viktig kanal. Tillsammans skapar man förutsättningar för att sammanföra små- och medelstora företag med universitetet. Nu har Material- och konstruktionscentrum fått stöttning från Region Värmland för att fortsätta projektet.
Jan-Erik Odhe, vd för Stål och Verkstad ser hur samverkan har fått såväl nationell som internationell betydelse för verksamheten i regionen.
- Detta är en unik möjlighet för regionens små och medelstora verkstadsföretag att få hjälp med materialtekniska lösningar. Samtidigt får man en naturlig kontakt med akademisk miljö och kan utveckla samarbete med Karlstads universitet ytterligare genom examensarbeten, forskningsprojekt och uppdragsutbildningar.
Förstå företagens behov
- Den ekonomiska satsningen gör det möjligt för oss att fortsätta vår inslagna väg, säger Anders Wickberg. Vi får till exempel större personella resurser för kontaktskapande verksamhet och utvecklingsarbete. Det ger en bättre undervisning och möjlighet att utföra fler kortare, eller längre, uppdrag mot verkstadsindustrin. Smidigare processer och bättre produkter leder i förlängningen till ytterligare samarbeten, ny forskning, nyetablering av företag och att anställningsbarheten hos studenterna ökar.
Goda exempel
Som exempel nämner han hur företaget Slottsbro AB behövde hjälp med infästningen till ett klätternät i ett lekredskap för utomhusbruk. Det resulterade i en snabb process där universitetets kompetens och utrustning kunde lösa företagets behov. Ett annat behov handlade om Munkforssågar AB där man hjälpte till med material, form och process för att skapa förbättringar av sågblad. Detta har lett till ett fördjupat samarbete med fortsatt forskning.
- Vi visar att vi är ett modernt universitet, där vi skapar enkla påfarter för företagen och en gemensam fil för akademin och näringslivet. Nu ska vi bredda vår produktportfölj och bli bättre på att skapa kännedom. Vi behöver kommunicera fler goda exempel på vad vi gör tillsammans med företagen.

