En termin i USA kryddar livet
2009-06-16Ögonen lyser av entusiasm. I höst bär det iväg till Washington DC, USA och en termins studier för fyra studenter vid Karlstads universitet. En av dem, Birgitta Arnesdotter, läser sista terminen på ekonomprogrammet och ser utlandsstudierna som en chans att göra något annorlunda.
- Jag ska läsa Economic Policy, som handlar dels om inhemska finansiella frågor i USA, men även internationella aspekter som den finansiella krisen just nu. Det känns verkligen som en jättebra möjlighet att få tillbringa hösten i Washington, särskilt när världsekonomin är så intressant som den är, säger Birgitta Arnesdotter.
En annan kultur
Visserligen kan hon räkna in terminen i sin examen, men främst ser Birgitta studietiden i USA som en riktigt bra möjlighet att stärka sin meritlista. Och att ha kul.
- Jag har läst nationalekonomi och är väldigt nyfiken på USA. Jag ser fram emot att få insyn i samhället, ta del av kulturen och sättet att tänka och resonera. Och det ska bli så kul att ta del av hela "college-kulturen", boendet på campus, kulturen och idrotten. Och så alla monumenten i Washington förstås. Vita huset!
Karlstads universitet har skickat studenter till American University i Washington DC i 16 år. Programmet är inte bilateralt, utan de studenter som åker finansierar terminsavgift och uppehälle genom vanliga studiemedel i de flesta fall. Thomas Wennstam, statsvetenskap, är koordinator i Sverige för programmet.
- Vi har genom åren skickat 75 studenter och alla har varit väldigt nöjda. Det vi erbjuder är verkligen ett unikt program, där alla komponenter, såväl teoristudier som meriterande "internship" ingår. Genom vårt avtal med American University får vi tillgång till mycket attraktiva praktiplatser som till exempel Merril Lynch, World Bank, CNN eller arbete med någon senator. Verkligen platser att infoga i sin meritförtekning! säger Thomas Wennstam.
Bor på campus
Möjligheten att studera en termin på Washington Semester Program är i vissa fall öppet för studenter även utanför Karlstads universitet. Linnéa Färnstrand studerar tredje året på juristprogrammet på Handelshögskolan i Göteborg. Hon är även registrerad som student i statsvetenskap vid Karlstads universitet och ska i höst studera International Law and Organizations i Washington. Hon reser tillsammans med Birgitta Arnesdotter.
- Jag hörde talas om utbytet av sin pojkväns syster, som själv hade studerat en termin i Washington. Vid Göteborgs universitet var de ganska avvaktande, men här i Karlstad har jag fått väldigt bra hjälp. Och att komma till just Washington som liksom är centrum för politik och ekonomi för hela världen känns helt fantastiskt, utbrister Linnéa.
Som utländsk student har man möjlighet att välja eget boende, men både Birgitta och Linnéa har valt att på i studentkorridor på ett av universitetets campusområden.
- Det är ett bra sätt att lära känna folk. Att bo i studentkorridor är billigare och så kan man få bra tips av andra studenter som känner till stan bättre, konstaterar Birgitta.
Sightseeing, shopping, se på NHL matcher, baseboll och andra fritidsaktiviteter är något båda ser fram emot.
- Löparskorna är något jag kommer att packa ner i alla fall, säger Linnéa.
- Absolut, fast jag ser också fram emot att shoppa läckra sportkläder billigt, skrattar Birgitta.
Praktik viktig del
Men någon omfattande fritid tror varken Birgitta eller Linneá på. Studierna håller en hög takt och två dagar i veckan är det dessutom praktik.
- Det kan vara på något företag, på advokatbyrå, på handelskammaren, men en karlstadstudent var praktikant på en skola i ett slumområde så det finns alla varianter, berättar Birgitta.
Båda har varit i kontakt med studenter som varit i Washington tidigare och fått bra referenser. Och båda är överens om att just inslaget av praktik vägde över i valet bland möjliga studieorter och universitet.
- Jag åker till Washington för att jag ville till USA och studera, men möjligheten till praktik var ett övervägande skäl. Dessutom har jag läst på nätet och hört av andra studenter att de har otroligt bra gästföreläsare. Verkligen världsklass, till exempel från världsbanken, ambassader och politiska toppledare, berättar Birgitta.
Innan resan är det en hel del praktiska saker att ordna med. Visum, vaccination - ja hela ansökningsprocessen var fylld av blanketter och e-post.
- Thomas Wennstam har varit en fantastiskt bra hjälp i djungeln. Det märks verkligen att han månar om att allt ska bli bra. Och i höst kommer han till Washington för att hälsa på, avslutar Linnéa Färnstrand.
Läs mer om Washington Semester Program
Mer information kan du även få av thomas.wennstam@kau.se