En jämställd forskarutbildning?
2011-05-20Den 19 maj arrangerade doktorandsektionen vid Karlstads universitet tillsammans med SULF och SFS paneldiskussionen en jämställd forskarutbildning. Doktorandsektionen kommer att följa upp diskussion med en skrift om hur man kan arbeta för jämställdhet i forskarutbildningen.
- Är jämställdhet i akademin överhuvudtaget är en viktig fråga och i så fall på vilket sätt, frågade John Tumpane, SFS, Sveriges förenade studentkårer, som ledde paneldiskussionen.
Kerstin Norén, rektor på Karlstads universitet, betonade att det inte minst är en fråga om lika rättigheter.
- Det är också är en viktig kompetensförsörjnings- och rekryteringsfråga, sa Ulf Mellström, professor i genusvetenskap.
Kerstin Norén berättade om Karlstads universitets satsning på forskningsstöd för att öka andelen kvinnliga professorer och det forskningsledarprogram för framtidens forskningsledare som beslutats om. Karlstads universitet har också en jämställdhetsplan som gäller samtliga anställda, det åligger dock i stor utsträckning varje fakultet att själva ansvara för implementeringen denna. Även handledarutbildning, relationen mellan doktorand och handledare, excellenssatsningar och sakkunnigutlåtanden diskuterades.
Doktorandsektionen kommer att följa upp paneldiskussionen och den workshop som också hölls på förmiddagen för doktorandernas representanter, med en skrift om vad som framkommit under dagen och hur man fortsättningsvis kan arbeta för lika förutsättningar för kvinnor och män under forskarutbildningen.
Deltog i panelen gjorde rektor Kerstin Norén, docent Ann Bergman, professor Ulf Mellström, fil.dr. Ulrika Jansson och doktorandrepresentant Jens Ekengren. Syftet med paneldiskussionen var att belysa förutsättningarna för jämställdhet i forskarutbildningen och forskarkarriären samt hur Karlstads universitet arbetar med dessa frågor.

