En innehållsrik mångkulturvecka
2006-05-04En kväll fylld med musik, mat och glädje avslutade årets mångkulturvecka. En spännande vecka som bjöd på intressanta föreläsningar, happenings och underhållning av alla de slag.
Den mångkulturella veckan invigdes den 24 april av prorektor Lars Haglund och studentkårens vice ordförande Katrin Rundström.
- Syftet med en mångkulturell vecka är att väcka debatt, skapa förståelse för kulturella skillnader och synliggöra mångkulturåret 2006, säger Katrin Rundström och Lars Haglund.
Ytterligare ett syfte med veckan var att studentkåren tillsammans med universitetet skulle ges tillfälle att lyfta fram all den mångkultur och kompetens som finns vid universitetet. Detta gjordes på många olika sätt, bland annat genom utställningar, föredrag, underhållning och filmvisning.
Under veckan fanns ett språktält uppställt i Café Gläntan där Véronique Simon, universitetslektor i franska, välkomnade besökare med intresse för ett nytt språk. Intill språktältet spelade Julia Backgård, student i franska, piano med inlevelse. Studieförbundet sensus visade sin utställning om de sex världsreligionerna, utländska studenter höll en minimässa om utlandsstudier och Michael Cooper, internationell sekreterare, informerade om vikten av att studera utomlands. Fler höjdpunkter var lunchmusiken Bowling with Mozart med musikerna Lars Haglund, Cathja Carlsson och Erik Rentzhog.
Peggy Saltin, adjunkt i engelska, berättade om begreppet mångfald.
- Ju mer vi hamnar i ett inbördes förhållande till varandra, desto mer beroende blir vi av varandra, menar hon.
Rolf Ahlzén, universitetslektor, talade om respekt och tolerans och ifrågasatte den svenska toleransen och politiska korrektheten. Kjell Härenstam, universitetslektor, diskuterade kring ”Vi och våra islamska vänner”, om varför islam kopplas samman med fanatism. Och varför just islam? De flesta muslimer finns inte i arabvärlden utan bland annat i Indonesien och Indien.
- Man tror att man har kunskap, säger han och berättar att ordet islam har samma innebörd som ”shalom”, frid i hjärtat, det vill säga samma tänkande som i första Moseboken.
- Det finns mer som förenar religionerna än som skiljer dem åt.
Till programmet under mångkulturveckan hörde även invigningen av Kulturcaféet i Studenternas Hus i form av en Poetry Slam. Författaren, poeten och bokförläggaren Bengt Berg klippte symboliskt bandet och läste dikterna ”Ensam i din egen skugga” och ”Nu är snart våren här och vi lever”. På frågan om hur man får inspiration, svarade Bengt Berg.
- Bara du och pappret, det är en väldig frihet att skriva dikter.
Arrangörer för mångkulturveckan är studentkåren och universitetet med dess alumniverksamhet.