En innehållsrik mångkulturvecka
2006-05-03En kväll fylld med musik, mat och glädje avslutar en spännande vecka. Utländska och svenska studenter samt personal samlas förväntansfullt på fredagskvällen i kulturcaféet i Studenternas Hus. Studentkåren har dukat fram en läcker buffé och vicerektor Jan-Olof Åberg och Sångkompaniet underhåller med den äran. Senare på kvällen kan gästerna klappa takten och njuta av bandet Green Freaks, som spelar och sjunger medryckande irländsk folkmusik.
Efter en intensiv tid av förberedelser, invigs den mångkulturella veckan den 24 april av prorektor Lars Haglund och studentkårens vice ordförande Katrin Rundström.
- Syftet med en mångkulturell vecka är att väcka debatt, skapa förståelse för kulturella skillnader och synliggöra mångkulturåret 2006, säger Katrin Rundström och Lars Haglund.
Ytterligare ett syfte är att studentkåren tillsammans med universitetet får tillfälle att lyfta fram all den mångkultur och kompetens som finns vid universitetet. Arrangörer för mångkulturveckan är studentkåren och universitetet med dess alumniverksamhet.
Ett språktält är uppställt i Café Gläntan och Véronique Simon, fransk lektor, välkomnar besökare som är nyfikna på ett nytt språk. På en klottertavla får besökarna klottra på sitt eget språk. Intill språktältet spelar Julia Backgård, student i franska, piano med inlevelse och sjunger samtidigt glatt på franska. Studieförbundet sensus visar sin utställning om de sex världsreligionerna, utländska studenter håller en minimässa om utlandsstudier och Michael Cooper, internationell sekreterare, informerar om vikten av att studera utomlands. Fler höjdpunkter är filmserien och lunchmusiken Bowling with Mozart med musikerna Lars Haglund, Cathja Carlsson och Erik Rentzhog.
Peggy Saltin, adjunkt i engelska, berättar om begreppet mångfald.
- Ju mer vi hamnar i ett inbördes förhållande till varandra, desto mer beroende blir vi av varandra, menar hon.
Susan Mehler håller ett seminarium på engelska om interkulturell kompetens och vad som menas med kommunikation och kultur.
- Man känner inte en person förrän man har gått en mil i hans skor på en dammig väg.
Lektor Rolf Ahlzén föredrar om respekt och tolerans och ifrågasätter den svenska toleransen och politiska korrektheten. Lektor Kjell Härenstam diskuterar i ”Vi och våra islamska vänner”, varför islam kopplas samman med fanatism. Och varför just islam? De flesta muslimer finns inte i arabvärlden utan bland annat i Indonesien och Indien.
- Man tror att man har kunskap, säger han och berättar att ordet islam har samma innebörd som ”shalom”, frid i hjärtat, det vill säga samma tänkande som i 1:a Moseboken.
- Det finns mer som förenar religionerna än som skiljer dem åt.
Claes Bengtsson och Kholod Saghir, tidigare studenter vid Karlstads universitet, håller var sitt seminarium. Claes Bengtsson har gått lärarutbildningen och Kholod Saghir har läst statsvetenskap.
Claes berättar om projektet ”Mångfaldens möjligheter”, en storsatsning på mångfaldsfrågor i regi av Östergötlands landsting under 2001. Tolvtusen anställda i landstinget bjöds in till en seminarieserie om mångfald.
Kholod informerar tillsammans med kollegan Louise Pålsson om hur arbetsförmedlingen i Uppsala jobbar med arbetslösa invandrare. Kholod är född i Bagdad och invandrade som flykting till Sverige. För henne känns det naturligt att arbeta med integrationsfrågor. Hon jobbar med arbetsplatsintroduktion för invandrare och betonar att sökande ska vara ”jobready”.
- Vi ska ta vara på alla resurser i landet. Vi har världen i det här landet också. Olika idéer ger dynamik, säger Kholod.
Louise Pålsson växte upp i Afrika och kom till Sverige som 12-åring. Hon jobbar med asylsökande i verksamheten IntroSam. IntroSam, som innebär samverkan mellan myndigheterna Skolverket, Integrationsverket, Migrationsverket, Kommunen och Arbetsförmedlingen, har fått stort genomslag i landet.
Till programmet under mångkulturveckan hör invigningen i Kulturcaféet på Studenternas Hus med en Poetry Slam. Författaren, poeten och bokförläggaren Bengt Berg klipper symboliskt bandet och läser dikterna ”Ensam i din egen skugga”, ur Exil i Värld 1974-2004” och ” Nu är snart våren här och vi lever”, ur Nio döda rosor i Reykjavik. Publiken får bland annat höra de kloka orden att ”allt finns i böckerna” och ”en bok kan göra jorden lättare att lyfta”. På frågan om hur man får inspiration, svarar Bengt Berg.
- Bara du och pappret, det är en väldig frihet att skriva dikter.
Till dem som vågar sig upp på estraden för att läsa dikter, hör Paul Ermite, Lena Fries, enhetschef för Studentservice på Karlstads universitet samt studenterna Jennie Hedin och Malin Björk. Lena Fries läser dikter av Runa Sund, tidigare medarbetare på universitetet, och dikten ”Unnerverk” en dikt om våren av författaren Gunvor Anér.