En het Hotspotdag och värdiga alumner
2010-04-16Karlstads universitet öppnade igår sina portar för Hotspots trettonde arbetsmarknadsdag och samtidigt hyllning av Årets Alumner. Bland utställningsborden minglade arbetssökande studenter, alumner, personal och intresserad allmänhet.
Drygt 100 utställare visade upp sina verksamheter. Bland utställarna fanns privata företag, organisationer, kommuner, statliga verk och myndigheter, banker, försäkringsbolag, fackförbund och utbildningsverksamhet. En utställare var nylanserade Uppdragsbörsen, som drivs i samarbete med Karlstads kommun, studentkåren, Compare och Handelskammaren.
- Det är en efterlängtad tjänst. För arbetslivet är detta ett enkelt och smidigt sätt att svara upp mot omgivningens behov, säger Ximena Dahlborn och Caroline Åhs, samverkanskoordinatorer.
Fatma, ekonomstudent, hade med sin dotter Yaren, fyra år.
- Jag har stora förväntningar. Det här har jag väntat på länge, säger hon.
En annan nyfiken besökare var utbytesstudenten Faizan Qadir Malik från Pakistan som studerar Electrical Engineering.
- I'm looking for a job.
Som spännande avbrott i minglet hölls föreläsningar i Aula Magna med Paolo Roberto, Laila Bagge Wahlgren och Årets Alumner, teknologie doktorn Angelica Hull och föreläsaren och författaren Klas Hallberg. Projektledaren Malin Eide, höll inledningsvis ett introduktionstal.
Kungen av Kungsan
Paolo Roberto, med ursprung från södra Italien, är före detta proffsboxare, programledare i TV, skådespelare, författare och TV-kock. Han har medverkat i TV-programmen När & Fjärran, Let's dance, Robinson Karibien och Stieg Larssons Milleniumserie.
- Vi söker nya deltagare till Robinson. Så om någon vill vara utan mat i en och en halv månad, välkommen med anmälan.
I hans liv har respekt och makt varit viktigare än hans liv. I tonåren var han en värsting som var med i gängbråk och poliskonfrontationer.
- Killar som du, Paolo, hamnar alltid i fängelse, var avskedsorden från hans rektor när han lämnade skolan.
Som långhårig 17-åring med guldringar i örat deltog han 1987 i kravaller i Kungsträdgården. En filmregissör blev intresserad av Paolo, som fick chansen att vara med i filmen "Stockholmsnatt" som till viss del är baserad på honom själv och hans egna upplevelser. Nu blev han känd som "Kungen av Kungsan" med anspelning på Kungsträdgården i Stockholm.
"Jag har bara börjat"
Laila Bagge Wahlgren är låtskrivare, sångerska, manager och delägare i musikbolaget Meriola Media Group AB. Hon har sin egen smyckesserie och klädmärke. Hennes berättelse började i Lund där hon redan vid treårs ålder uttalade att hon ville syssla med showbusiness. Hon startade med piano- , dans- och teaterlektioner. Efter avslutad teaterlinje i Halmstad, gick resan till Stockholm där hon snart insåg att hon måste skapa egna arbetsmöjligheter. Hon började med sång- och dansshower, olika gig och fick kontakt med nöjeskontor för att så småningom hamna i New York, där hon skrev på kontrakt med Sony BMG.
Tillsammans med Anders Bagge skapade hon programmet Made in Sweden. Hon har vid två tillfällen medverkat i TV 4:s Idol-jury och i likhet med Paolo Roberto deltagit i Let's Dance.
Värdiga Årets Alumner
Klas Hallberg läste ekonomi vid tidigare Högskolan i Karlstad. Han blev glatt överraskad över att utses till en av Årets Alumner.
- Speciellt som jag har ägnat mitt liv åt att vara en icke-akademiker, en avhoppad ekonom.
Under studenttiden insåg han att han ville skapa ett arbetsliv där man mår bra, inte bara satsar på att bli framgångsrik. Studierna var inte särskilt krävande och han hade tid att ta sig an sitt liv med engagemang. En studiekamrat höll på att dö av blödande magsår - då beslöt Klas Hallberg sig för att hoppa av studierna.
- Jag kunde ju bli mellanchef och så sätter jag mig i en stuga i skogen, säger han. Ryktet gick att jag hade gått med i en sekt.
Men för Klas Hallberg var det frågan om att hångla, det vill säga att fullständigt ge sig hän och engagera sig i livet.
Angelica Hull, uppvuxen i Ryssland, driver sedan åtta år företaget Swedish Biofuels AB. Företaget har fått världsomspännande patent och tre anslag på sammanlagt 6,8 miljoner dollar från USA:s försvarsdepartement och priset the SACC Deloitte Green Award. Hennes företag har målet att få ut nya miljövänliga bränslen på marknaden, biobaserade alternativ till oljebaserade flygbränslen, och bränslen som kan ersätta fossila bränslen i bilar och lastbilar.
Hon berättade om dåligt utnyttjande av råmaterial och slöseriet att släppa ut koldioxid i atmosfären vid etanoltillverkning.
- Sverige är rikt på biomassa, säger hon och betonade vikten av att använda lokala råvaror med ett minimalt bortfall. I framtiden blir det brist på olja och då är det viktigt att ha alternativ.
Ett myllrande mingel
Hotspotdagen avslutades med en bankett med festligt dukade bord. Med välkomstdrinken i handen minglade gästerna uppklädda i skinande vita skjortor, knivskarpa byxveck och klänningar i ett spännande urval av former och färger. Mellan rätterna hölls tal och delades ut priser. Caroline Åhs, samverkanskoordinator, levererade ett originellt tacktal till Hotspots projektledare Malin Eide och hennes projektgrupp på 24 studenter. Ordförande i alumnis styrgrupp Lars Haglund höll tal och delade ut diplom till Årets Aumner, ackompanjerad av studentkårens ordförande Beatrice Högå, som högtidligt läste upp motiveringarna till hederspriset.
Om Hotspot
Hotspot är en årlig arbetsmarknadsdag som arrangeras på uppdrag av Karlstads universitet. Syftet med dagen är att skapa en mötesplats där företag, organisationer, kommuner och föreningar har chans att skapa kontakter med framtidens medarbetare, det vill säga våra studenter. Årets samarbetspartners har varit The Paper Province, Karlstads kommun, Vägvalet karriärservice, Akademiska Hus och Karlstads universitets Uppdrags AB.