En glimt av framtidens IT-trender
2013-11-08Under Xlents första Snits-lunch fick åhörarna i den fullsatta salen lära sig varför alla företag behöver IT-kompetens och hur det kommer sig att appar i framtiden är gratis.
Xlent, det senaste företaget i Snits, höll under tisdagen sin första lunchföreläsning för IT-studenter på Karlstads universitet. Föreläsare var Jonas Fredriksson som arbetar som framtidsanalytiker på Neqst, ett företag som är majoritetsägare i Xlent.
Jonas Fredriksson, tidigare student på Systemvetarlinjen vid dåvarande Högskolan i Karlstad, har hela världen som arbetsområde. Som framtidsanalytiker är det hans uppgift att hålla koll på IT-världens senaste trender, och allra helst upptäcka tendenser till trender innan de hunnit slå igenom. Jonas Fredriksson var märkbart glad över att vara tillbaka på sitt gamla lärosäte och han uttryckte, med glimten i ögat, viss avundssjuka på studenterna.
- Ni har mycket större möjligheter efter era studier än vad jag hade. När jag tog examen såg alla jobb i princip likadana ut. Idag kan ni jobba med nästan vad som helst och framförallt var som helst; alla företag och organisationer behöver IT-kompetens. Dessutom har det aldrig varit lättare att starta eget företag än vad det är idag, mycket tack vare utvecklingen av molntjänster.
Hetaste trenderna
Större delen av föreläsningen handlade om trender inom IT och åt vilket håll branschen rör sig åt. Jonas Fredriksson lyfte bland annat upp standardisering och digitalisering.
- Det kan handla om allt från hårdvara till operativsystem, men flera företag går från att göra allt själva till att använda branschstandarder. Dessutom ser vi tydligt hur digitaliseringen har börjat påverka andra områden, till exempel hälsoindustrin och marknaden för betalningstjänster.
Men alla företag följer inte strömmen. Några av de största aktörerna på marknaden gör tvärtom.
- Google är kanske det viktigaste företaget när det gäller att driva utvecklingen inom olika områden. De gör allt från förarlösa bilar till digitala glasögon. Och de rättar sig inte efter standarder utan gör helt egna grejer.
Jonas Fredriksson berättade också om en helt ny typ av tjänst som lanseras i USA i vinter. Det handlar om att i utbyte mot någon form av mervärde godkänna att ens personliga information säljs till företag.
- I praktiken kan det innebära att du exempelvis får se streamad film gratis i utbyte mot att du tillåter att din mobil skickar uppgifter om var du befinner dig. På så sätt kan affärer automatiskt skicka sms till dig när du befinner dig i närheten.
Bara i startblocken
Många av åhörarna höjde på ögonbrynen när Jonas Fredriksson berättade att appar i framtiden antagligen kommer att vara gratis. Men innan studenterna hann ställa frågor utvecklade han sin tes.
- Initialt kommer apparna att vara gratis. Däremot får man efter en tids användande att få betala en viss summa för att kunna fortsätta att använda appen. Företag kan tjäna mer om användarna först blir beroende och sedan betalar lite då och då istället för att enbart betala en engångssumma.
- IT-utvecklingen är i många områden bara i startblocken. Och det finns otroliga möjligheter för er där ute. Det är bara att köra, avslutade han.
Nästa Snits-lunch äger rum den 3 december med Prevas som värd.
Snits - Samverkan näringsliv IT studenter vid Karlstads universitet, bildades 2006 och består av 11 IT-företag i regionen, stiftelsen Compare, studentföreningen Linda samt informatik och datavetenskap vid Karlstads universitet. Företagen som deltar är: Tieto, Elvenite, Ninetech, CGI, Sogeti, Stamford och Prevas samt ÅF, Evry, Ibiz Solutions och Xlent.



