Ellen Moons prisad av Kungliga Vetenskapsakademin
2011-03-31Ellen Moons, docent i materialfysik vid Karlstads universitet, tilldelas Göran Gustafssons pris i fysik den 31 mars 2011, av Kungliga Vetenskapsakademin. Det är första gången som priset delas ut till en forskare utanför de stora universiteten.
- Jag är överväldigad och väldigt hedrad över utmärkelsen, säger Ellen Moons.
Priset hör till de största nationella prisen inom naturvetenskaplig forskning och prissumman är 4,5 miljoner samt 100 000 kronor i ett personligt pris. Under torsdagen får Ellen Moons motta priset av H.M. Konungen vid en ceremoni på Musikaliska Akademin i Stockholm. Hon får priset för sitt arbete inom solcellsforskning. Ellen Moons är 44 år och har arbetat på Karlstads universitet i tio år, sedan 2004 som universitetslektor. Sedan 1 januari 2010 ingår hon som ledamot i Vetenskapsrådets ämnesråd för naturvetenskap och teknikvetenskap.
Första gången
- Vi är mycket stolta över Ellen Moons och hennes forskning, det är första gången som någon från Karlstads universitet får ett sådant betydelsefullt fysikpris från Kungliga Vetenskapsakademin, säger Kerstin Norén, rektor vid Karlstads universitet. Det är mycket glädjande och betyder att universitetet får möjlighet att stärka forskningen på en viktig arena. För att påverka utvecklingen är det värdefullt att kunna visa att även ett mindre universitet kan ha betydande grundforskning.
Solcellsforskning med nya möjligheter
Ellen Moons forskning handlar om solceller. Tillsammans med forskningsteamet undersöker hon hur polymerer, elektriskt ledande plaster, ska kunna ersätta kisel i framtidens solpaneler och omvandla solljus till el. Målet är att göra effektiva, lätta och hållbara organiska solceller, som kan massproduceras utan höga kostnader.
- Några av fördelarna med polymerer är att de är lättare att integrera i andra material. I framtiden kan vi tänka oss polymerelektronik i tyger eller byggmaterial. Att använda sådana solceller i tyget till en jacka, skulle kunna innebära att personen som bär jackan kan ladda sin mobiltelefon i fickan, säger Ellen Moons.
Polymerskiktet är själva hjärtat för solceller och forskarna tittar på hur strukturen som byggs upp, beter sig i förhållande till olika separationsprocesser. Olika plaster blandar sig bättre eller sämre med varandra. Fördelen med att använda polymerer är att man behöver mindre material i tillverkningsprocessen och att tillverkningstiden blir betydligt kortare. Förståelsen för strukturen i polymerskiktet är viktig för att få bästa möjliga tillämpning inom solcellsområdet.
Göran Gustafssonprisen
- Förutom äran ger priset oss möjlighet att fortsätta arbeta långsiktigt. Jag ser fram emot att under de kommande åren fortsätta utveckla forskargruppens aktiviteter vid Karlstads universitet, säger Ellen Moons.
Göran Gustafssonprisen innebär fleråriga stora anslag till forskare i Sverige, som på detta sätt ges goda möjligheter att göra insatser inom molekylärbiologi, fysik, kemi, matematik och medicin. Priserna delas ut sedan 1991 av Göran Gustafssons stiftelse för naturvetenskaplig och medicinsk forskning, i vars styrelse fem av nio ledamöter är utsedda av Vetenskapsakademien. Inför styrelsens prisbeslut görs en beredning i Vetenskapsakademiens berörda klasser, som vanligen även anlitar externa sakkunniga.
Samtliga pristagare 2011 års Göran Gustafssons pris:
Hans Ringström, matematik, KTH
Ellen Moons, fysik, Karlstads universitet
Fahmi Himo, kemi, Stockholms universitet
Jussi Taipale, molekylärbiologi, Karolinska Institutet
Torkel Klingberg, medicin, Karolinska Institutet
Kungliga Vetenskapsakademins presskonferens i Stockholm samt pristagarnas presentationer kommer att finnas filmade i HD kvalitet på http://kva.se

Foto: Reichenberg studios

Foto: Reichenberg studios