Elitidrottsstudenter fick lära sig mer om olika skador
2022-10-26Som en liten kick-off på hösten erbjöd Elitidrottsuniversitetet i dagarna sina studenter en föreläsning om skador som idrottare kan råka ut för. Både i stort och smått.
Föreläsningen "Allt du skulle vilja veta om idrottsskador" gavs av fysioterapeuten Karin Schröder som har 12 års erfarenhet av damlandslaget i fotboll, med bland annat flera OS och VM. Numera är hon ansvarig för skador och rehabilitering i hela BK Häcken, både för damer och herrar.
För visst är det så att rätt som det är olyckan framme och idrottare skadar sig. Men vad är den vanligaste orsaken till att du drar på dig en idrottsskada?
- Den vanligaste orsaken är överbelastningsskador under träning, säger Karin Schröder. Det kan också handla om dåliga förberedelser inför en tävlingssäsong. För att i möjligaste mån undvika idrottsskador gäller det att träna rätt, äta bra och tillräckligt mycket, tillföra kroppen tillräckligt mycket vätska samt god sömn.
Gäller att ha en tydlig målbild vid skada
Studenterna som samlats i Elitidrottsuniversitetets föreläsningssal i nya Eva Lisa Holtz arena, fick se flera bilder på olika skador samt hur man ska bete sig omedelbart efter skadan har uppstått och sen hur rehabiliteringen kan se ut.
De fick också möjlighet att prova på att linda skadade knän och fötter på rätt sätt i väntan på ambulans och vård när olyckan är framme under träning eller tävling. Tobias Solberg, stavhoppare från Stockholm och student vid programmet kommunikation och PR kände igen sig i det som Karin Schröder pratade om.
- Jag har haft en långtidsskada i ryggen som varit väldigt långdragen. Jag har inte varit så noga med förebyggande träning. Detta i kombination med monotont extraarbete i en mataffär har orsakat skadan som jag haft i över ett år. Men jag har lärt mig min läxa och har redan börjat träna förebyggande, vilket är lika viktigt efter en skada. Jag siktar på att vara tillbaka vid årsskiftet. Det har varit tufft men det är viktigt med en klar målbild. Vissa dagar gäller det att komma ihåg vad jag tränar för – jag har tränat friidrott hela mitt liv och OS-guld är slutmålet.
Sedan januari 2011 kan Karlstads universitet erbjuda möjligheter för elitidrottssatsande studenter att få speciellt studiestöd. För att ansöka till Karlstads elitidrottsuniversitet (RF-avtal sedan 2015, elitidrottsvänligt lärosäte - EVL) ska man idrottsligt ska vara bedömd som potentiell/aktuell landslagsidrottare eller spela i högsta serien i en lagbollidrott, bedömningen görs av respektive specialidrottsförbund. Man måste också vara antagen till program eller kurs vid Karlstads universitet.
Läs mer om Elitidrottsuniversitetet vid Karlstads universitet