Efterfrågat om betyg
2008-11-03Karlstadsforskarna Maria Jansdotter Samuelsson och Kenneth Nordgren menar att det saknas bra praktiskt inriktad litteratur om betyg - därför bestämde de sig för att ge ut boken "Betyg i teori och praktik". Och nog var den efterlängtad. Sedan boken släpptes i somras har nio lärarutbildningar i landet börjat använda den som kurslitteratur.
Det finns många frågor om betyg. Bedömning är en ständigt närvarande del av skolvardagen. Många lärare uppfattar betygsättandet som sin svåraste uppgift. Ändå finns det förhållandevis få böcker som tar upp hur man sätter betyg.
- Vi ville göra en bok som kombinerar ett övergripande resonemang runt betyg, dess historia och teori, med praktiska ämnesnedslag. Den ska kunna användas som ett verktyg i betygsättningsarbetet, sägerMaria Jansdotter Samuelsson, lektor i religionsvetenskap.
Betyg som begrepp är idag mycket omdiskuterat. Debatten kan beskrivas som polariserad där de som förespråkar betyg menar att de är en lösning på många problem i skolan. Motståndarna tycker att betygen orsakar flera av problemen. Kenneth Nordgren, lektor i historia, hävdar att boken och forskningen på området varken ger stöd till den ena eller andra parten i debatten.
- Men i princip är alla överens om att skolan måste göra bedömningar. Och det kan man göra på mer eller mindre goda sätt. Betyg har en funktion som bedömning, både för eleven och för samhället. Eleven får ett kvitto på vad han eller hon lärt sig och samhället kan göra urval till högre utbildningar. Som lärare är bedömning en viktig del av arbetet och det finns all anledning att hela tiden utveckla sin kunskap på området.
"Betyg i teori och praktik" har blivit populär kurslitteratur på landets lärarutbildningar. Förlaget, Gleerup, som gett ut boken har därför bett Maria Jansdotter Samuelsson och Kenneth Nordgren att göra en ny reviderad och utökad version med fler ämnesdidaktiska nedslag.

