Effektivare cancerbehandling med nya rön
2005-10-12Om man kan rikta behandlingen av cancertumörer med specialutrustade antikroppar kan behandlingen bli effektivare och biverkningarna lindrigare.
Ann Erlandsson, forskare vid Karlstads och Umeå universitet, studerar hur antikroppar mot antikropparna kan förbättra behandlingen ytterligare.
Forskare har funnit att man kan få antikroppar att hitta fram till cancertumören och bekämpa den på plats, antingen genom riktad strålbehandling eller med cellgifter. Det här behandlingssättet används sedan några år mot vissa cancertumörer.
Ann Erlandsson fokuserar sin forskning på antikroppar och anti-antikropparna.
- Om man utrustar en antikropp med en radioaktiv isotop kan man behandla tumören lokalt. Men problemet har varit att en del av antikropparna inte hittar fram, utan cirkulerar i kroppen och ställer till med skador. Om man gör antikroppar mot de första antikropparna så kan de leta upp de överblivna antikropparna och förstöra dem. På så sätt skulle man slippa en del skadliga biverkningar i tarm och benmärg, och behandlingen kan bli bättre, säger Ann Erlandsson.
Hon har i sin doktorsavhandling studerat hur antikropparna binder till varandra genom att analysera den kemiska uppbyggnaden av ytorna på både antikroppen och dess anti-antikropp. Avhandlingen har stor betydelse för kommande behandlingar med antikroppar.
Forskningen fortsätter. Forskargruppen vid Karlstads universitet består även av docent Birgitta Sundström, doktoranden Patrik Holm och Rozbeh Jafari.
Ann Erlandsson är doktor i medicinsk vetenskap, klinisk mikrobiologi med inriktning mot immunologi, och verksam vid Karlstads universitet samt vid Umeå universitet. Hon undervisar bland annat på det biovetenskapliga programmet i Karlstad.
Hon är numer bosatt i Karlstad, kommer från Nora och har gått i gymnasiet i Lindesberg i Bergslagen.