ECTS – vad innebär det?
2004-02-04I november 2005 planerar Karlstads universitet att ansöka om ECTS-ackreditering. Frågorna kring införandet av ett sådant gemensamt betygs- och poängsystem är många. Vad innebär detta för oss?
Det var i juni 1999 som Sverige undertecknade den så kallade Bolognadeklarationen om fortsatt utveckling av det europeiska samarbetet inom högre utbildning. I deklarationen presenteras sex delmål. Ett av dem rör införandet av ett gemensamt betygs- och poängsystem, troligen ECTS, The European Credit Transfer System. Syftet med ett sådant gemensamt system är främst att underlätta studenternas rörlighet.
ECTS är ett europeiskt system som har utvecklats inom Erasmusprogrammet. Systemet innefattar bland annat information om studieprogram, studenternas studiemeriter, resultat och arbetsinsatser. Detta för att underlätta ett fullt erkännande av studenternas studieperioder utomlands.
Vid Karlstads universitet infördes ECTS poängsystem parallellt med det svenska poängsystemet år 2002. Detta innebär bland annat att våra utländska studenter lättare kan tillgodoräkna sig sina poäng vid hemuniversitetet. En veckas heltidsstudier i Sverige motsvarar 1,5 ECTS-poäng.
ECTS betygsskala
Förutom ett annat poängsystem bygger ECTS också på en annan betygsskala. Det svenska betygssystemet grundar sig på kursmål beskrivna i kursplaner och hur studenternas examinationsresultat förhåller sig till dessa mål. I princip är vårt nuvarande betygssystem alltså målrelaterat, även om det i praktiken även har inslag av att vara relativa. ECTS-systemet bygger istället på en relativ skala där betygen ska fördelas över en längre tidsperiod och över ett stort antal studenter enligt en på förhand beslutad fördelning. Om kursen inte kan betygsättas med olika betyg kan man i undantagsfall skriva "ECTS grades not applicable".
ECTS-betyg |
Andel som får detta betyg |
A |
10% |
B |
25% |
C |
30% |
D |
25% |
E |
10% |
FX |
Underkänt: mer arbete krävs |
F |
Underkänt: betydligt mer arbete krävs |
Regeringens översyn av vissa examensfrågor
Utbildnings- och forskningsminister Thomas Östros har tillsatt en projektgrupp inom utbildningsdepartementet som ska se över vissa examensfrågor inom högskolan. I gruppens uppdrag ingår att utreda frågan om anpassning av det svenska poängsystemet och den svenska betygsskalan till ECTS. Gruppens preliminära förslag från november 2003 innebär bland annat att ECTS poängsystem blir obligatoriskt för både grundutbildning och forskarutbildning. Gruppen föreslår också att ECTS betygsskala införs som huvudalternativ till dagens betygsättning inom grundutbildningen. Universitet och högskolor ska emellertid ha samma möjlighet som idag att föreskriva ett annat betygssystem. Det preliminära förslaget innehåller även ett viktigt förslag om att ECTS-betygen ska vara målrelaterade.
Karlstads universitets ECTS-ackreditering
I november 2005 planerar Karlstads universitet att ansöka om att bli ett ackrediterat ECTS-universitet. Ansökan bedöms med hjälp av oberoende experter och universitetet blir sedan ackrediterad för en treårsperiod. För att koordinera arbetet med att färdigställa universitetets ansökan kommer en projektgrupp att tillsättas. Projektet kommer även att ha medel budgeterade, bland annat för det översättningsarbete som krävs.
Om Karlstads universitet blir ECTS-ackrediterat innebär detta bland annat att alla kursplaner, utbildningsplaner, studieplaner och andra studieofficiella dokument ska översättas till engelska. Universitetets kurskatalog ska även den finnas tillgänglig på engelska, i tryckt form och/eller på webben.
Ytterligare en grundprincip inom ECTS är att ett formellt studieavtal, ett så kallat Learning Agreement, ska undertecknas av hemuniversitetet, värduniversitetet och av studenten själv, innan studenten reser ut. Avtalet fungerar som en garanti för att studenten ska kunna tillgodoräkna sig sina studier vid hemkomsten. Karlstads universitet tillämpar redan sådana studieavtal sedan flera år tillbaka.
Seminarium om europeiseringen och ECTS
Tisdagen den 10 februari hålls ett seminarium vid Karlstads universitet för att skapa ett nytt forum kring debatten om ECTS. Rektor Christina Ullenius kommer bland annat att berätta mer om Bolognaprocessen och dess konsekvenser för Karlstads universitet. Tanken med seminariet är att alla, både studenter och anställda, ska få möjlighet att komma till tals, uttrycka sina åsikter och ställa frågor om den process som ska förbereda vår ECTS-ansökan.
Tid: tisdagen den 10 februari kl 15.00
Plats: Geijersalen 12A 138, Karlstads universitet
Mer information: Jan van Stam, ordförande för Internationella rådet vid Karlstads universitet, tfn 054-700 24 79, e-post Jan.van.Stam@kau.se
Ladda hem information om ECTS »
Läs tidigare artikel om Bolognaprocessen »