E-Clic Värmland blir förening
2009-10-05De värmländska aktörerna i projektet E-Clic - däribland Karlstads universitet - har bildat en ideell förening som grund för en bestående verksamhet efter projekttidens slut om cirka två år.
- E-Clic är ett treårigt projekt som startade för ungefär ett år sedan. Syftet är att stimulera innovation genom att etablera åtta nya europeiska samverkande innovationscenter för bredbands- och medietjänster. Eftersom det är många olika parter inblandade är verksamheten och det transnationella samarbetet fortfarande under utveckling. Att bilda en förening är ett sätt att säkerställa att E-Clic-samarbetet kan fortsätta efter projekttidens slut, berättar Anna Brunström, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet.
"Föreningen E-Clic Värmland är en partipolitiskt obunden ideell förening med uppgift att inom ramen för projektet E-Clic, finansierat av EU:s Interreg program IV B Nordsjön, stimulera innovation genom uppbyggnaden av ett av de totalt åtta innovationscenter för bredbands- och medietjänster som skall etableras inom Nordsjöområdet", står det i föreningens stadgar.
Föreningen ska bland annat:
Etablera transnationellt samarbete mellan företag, universitet, forskningsinstitut och offentliga myndigheter för utveckling av nya innovativa bredbandstjänster och mediaprodukter.
Utveckla en gemensam process för transnationell innovation och produktutveckling baserat på Living Labs och Triple Helix-modellen, det vill säga samverkan mellan universitet, näringsliv och offentliga aktörer.
Generera mänskligt kapital för att driva innovativ företagsutveckling.
Skapa tillväxt och nya arbetstillfällen i Nordsjöregionen i form av ett Nordsjökluster.
Varje juridisk person med intresse att verka för föreningens målsättning kan bli medlem. Målsättningen är att antalet medlemmar ska öka på sikt och engagera intressenter bland företag, utbildningssektorn och offentliga aktörer.
- Karlstads universitet är koordinator för E-Clic Värmland och leder arbetet med att koppla ihop studenter, forskare, näringsliv och offentliga aktörer inom olika projekt och nätverksaktiviteter, berättar Anna Brunström, professor i datavetenskap.
E-Clic Värmland utgörs av Compare, Karlstads universitet och Länsstyrelsen Värmland. Fokus ligger på mobil kommunikation och kvalitetssäkring där Karlstads universitet och Compare testlab ska medverka i utveckling, testning och kvalitetssäkring av nya bredbands- och medietjänster.