Dokumentärfilmen i fokus
2011-04-21Dokumentärfilmen sätts i fokus den 12 och 13 maj på Karlstads universitet. Symposiet "Sanningens extas - den dokumentära blicken i en undflyende värld" inleds på kvällen den 12 maj med visning av filmen "The Black Power Mixtape 1967-1975" av Göran Hugo Olsson. Dagen därpå diskuterar gäster och publik dokumentärfilmens roll i skildringen av världen idag.
Dokumentärfilmen kommer att behandlas ur ett globalt perspektiv. Under symposiet diskuteras dokumentärfilmens betydelse för hur publiken kan få en djupare förståelse för de människor och företeelser som skildras.
- Rubriken "Sanningens extas" hänvisar till regissören Werner Herzogs idé om en sanning baserad på inlevelse snarare än journalistikens föreställning om objektivitet. Det är även en röd tråd genom symposiet. Dokumentärfilmen kan genom sitt långsammare tempo ge oss andra perspektiv än vad de allt snabbare nyheterna kan, berättar André Jansson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet.
Film och diskussion med regissören
Göran Hugo Olsson är dokumentärfilmare och filmregissör Han har bland annat varit filmkonsulent vid Svenska filminstitutet och arbetat som redaktör vid Sveriges television. Hans senaste film "The Black Power Mixtape 1967-1975" hade premiär den 1 april och är en essäfilm om den afro-amerikanska kampen för rättvisa.
Filmen visas på Karlstads universitet, Ljungbergsalen i hus Vänern, torsdagen den 12 maj kl.18.00 -20.00. Efter filmvisningen blir det frågestund med regissören, mingel och musik.
Dokumentärfilm - förutsättningar, innehåll och teknik
Fredagen den 13 maj kl.9.00 fortsätter symposiet med bland annat en föreläsning av Göran Hugo Olsson om dokumentärfilmen och dess förändrade förutsättningar under de senaste 40 åren. Bland gästföreläsarna märks även Erik Gandini, gästprofessor vid Karlstads universitet, filmare och känd för den prisbelönta filmen Videocracy, samt Eva af Geijerstam, filmkritiker på Dagens Nyheter. Det blir även mer film:"Taxi Sisters", som är en dokumentär om den kvinnliga taxichauffören Bourys vardag i Dakar, Senegal. Regissören Theresa Traore Dahlberg finns på plats och berättar om hur filmen kom till.
Symposiet är avgiftsfritt och anmälan ska vara sandra.virgin@kau.se tillhanda senast den 28 april.
Se klipp från "The Black Power Mixtape 1967-1975
Symposiet arrangeras av Karlstads universitet, Avdelningen för medie- och kommunikationsvetenskap i samarbete med Ann-Marie och Gustav Anders stiftelse för medieforskning.

