Doktorandkommittén finner sin plats i universitetet
2001-09-13Doktorandkommittén vid Karlstads universitet har summerat sitt första hela läsår i sin nuvarande form. Nu i höst finns många frågor att ta tag i, bland annat om arvodering för uppdrag inom kommittén.
Doktorandkommittén fick sin nuvarande form i februari 2000 och börjar efter hand att känna sig allt mer etablerad.
– Det känns mer som om man tar med oss i beräkningen nu, säger Jerker Jäder, ordförande i kommittén och doktorand i kemi. Folk vet vem de ska fråga för att få kontakt med doktoranderna, vi har representanter i styrelser och nämnder och regelbundna kontaktmöten med representanterna.
Två undersökningar under senaste året om doktorandernas situation har bland annat visat att de behöver en gemensam informationskanal. Kommitténs styrelse håller därför nu på att utforma en ny webbplats där bland annat information om kurser, evenemang, seminarier, disputationer och sociala aktiviteter ska finnas.
– Vi försöker jobba mycket studiesocialt med pubkvällar och sittningar, säger Jerker Jäder. Det är viktigt att doktoranderna får känna sig som en grupp och får veta mer om hur det fungerar inom andra vetenskapsområden på universitetet.
Vill att alla ska vara med
Erica Sandlund, vice ordförande och doktorand i engelsk språkvetenskap, håller med.
– Det kan få bort många förutfattade meningar och stereotyper, säger Erica Sandlund. Jag tror alla mår gott av att träffa andra i samma situation, oavsett ålder. Vi vill att alla ska vara med!
De funderar också på att utöka sin kontakter med doktorander vid Örebro och Växjö universitet. En annan aktuell fråga är att styrelsen vill bli arvoderad för sina uppdrag.
– För andra uppdrag man gör utanför tjänsten arvoderas man med pengar eller procent av tjänsten, säger Erica Sandlund.
De har inte mött några protester för detta men frågan är hur det ska lösas. Några förslag är fakultetsmedel, stöd från studentkåren, mindre undervisning eller utökad tid till forskning. Att få stöd från institutionen är svårt eftersom vissa institutioner har många fler doktorander än andra.
– Det är viktigt för doktoranderna att vara representerade på möten men utan arvodering kan det vara svårt att få folk att ställa upp, säger Erica Sandlund. Jag vet inte om doktoranderna inser hur mycket vi kan vara med och påverka.
De ska nu titta på hur det är på andra lärosäten.
– Det är ju fritid som går åt, säger Jerker Jäder. Fick vi ersättning i tid skulle vi kunna lägga ner oss mer.
Under året som gått har de bland annat varit med och tyckt till om studentkårens nya åsiktsdokument.
Gott samarbete med rektor
– Det dokumentet blev mycket bra, säger Jerker Jäder. Vi har haft ett väldigt bra samarbete med den avgående styrelsen för studentkåren och har fått goda kontakter med den nya. Även med rektor har vi ett bra samarbete.
De har också varit med i arbetet kring ny nämndorganisation.
– Vi är negativa till att slå samman nämnder för grundutbildning och forskning eftersom forskningsfrågor då kan komma i skymundan, säger Jerker Jäder. Exempelvis är det viktigt med en bra organisation för granskning av kvaliteten i forskarutbildningen.
Detta var personliga åsikter från de styrelsemedlemmar Inslaget träffade. Kommittén ska komma med ett samlat uttalande i höst.
– Det är mycket vi skulle kunna jobba med, säger Erica Sandlund. Problemet är att avgränsa vad som kan sägas vara vårt ansvar.
Doktorandkommittén har nu ett 50-tal aktiva medlemmar, men de vill ha fler. Kommittén har en övervikt åt kemi och CTF, eftersom aktiva dragit med sina kollegor, så en utjämning mot andra vetenskapsområden hoppas de också på.
– Det gäller för oss att hålla oss framme och synas, säger Erica Sandlund. Att visa att det vi gör är både roligt och viktigt.
Styrelsen består i övrigt av Anna Jonhed, t f kassör, kemi, Jeanette Magnusson, sekreterare, kemi, samt ledamöterna Kristina Tryselius, kulturgeografi, och Erica Nilsson, statsvetenskap.