Det kan löna sig att gå över gränsen
2007-03-15Det finns pengar i att samarbeta över den norsk-svenska gränsen. På Karlstads universitet finns Uniskas nya samverkanskoordinator, Lotta Braunerhielm. Hon vill att både lärare och forskare nu tänker skandinavisk samverkan inför ansökan om nya EU-medel.
Uniska står för Universitetsalliansen Inre Skandinavien och omfattar Karlstads universitet, Högskolan i Dalarna och de fem norska högskolorna i Östfold, Lillehammer, Akershus, Hedmark och Gjövik. Nätverket bildades 1998 och nyligen har de sju lärosätena förnyat avtalet om samarbete. Det sträcker sig nu fram till år 2010.
Lotta Braunerhielm är universitetslektor och undervisar och forskar i ämnet kulturgeografi och turism på Karlstads universitet. Hon har just fått rollen som samverkanskoordinator för Uniska och EU:s Mål 3, en tjänst som finansieras av de sju lärosätena. Hon kombinerar de två uppdragen och jobbar med Uniska på 50 procent.
Viktigt samla styrkorna
Även Lennart Blomquist, enhetschef för Kommunikation och relationer, är engagerad i Uniska. Han har tagit över rollen som Uniskakoordinator efter Alvar Lövskog som nu går i pension. Hans uppgift är att samordna arbetet med Uniska inom Karlstads universitet. Lotta Braunerhielm gör detsamma, fast med nätverkets alla sju medlemmar när det gäller EU:s Mål 3. Hon ska försöka få parterna att samordna sina projekt och vässa ansökningarna så de blir framgångsrika.
- Det kan gälla lärar- eller studentutbyten, praktikplatser, mentorskap, utbildningar och forskningsprojekt. Tanken är att man ska kunna samutnyttja de resurser som finns, säger Lotta Braunerhielm.
- En del i mitt jobb är också att jobba med en Mål 3-ansökan om ett interregionalt universitet, ett slags Uniska-universitet. Det gör jag tillsammans med medarbete från de andra lärosätena, och syftet är att samla resurserna. I första läget handlar det om att bygga upp en plattform för samarbete över gränsen inom Uniska-regionen.
Snart öppnar EU en ny strukturfond att söka pengar ur. Det är Mål 3 som handlar om europeiskt territoriellt samarbete. Medlen finns tillgängliga att söka under perioden 2007-2013.
Som brukligt krävs det att projekten även får pengar från näringslivet och att lärosätena går in med egna medel.
- Men där räknas den arbetstid man lägger ner som finansiering, förklarar Lotta Braunerhielm.
Extrapengar att söka för resor och boende
Hon ser gärna att alla som redan har projekt igång med något av de norska lärosätena tänker på den nya möjligheten att söka mer pengar.
- Projekten måste komma underifrån, från verksamheterna. Vi vill stimulera möten mellan norska och svenska kollegor och därför utlyste Uniska-lärosätena 50 000 kronor var som kan betraktas som "smörjmedel". Man kan söka pengar för resor och logi.
Men vill man ha del av dessa pengar får man vara snabb in med en ansökan. Tiden går ut den sista mars i år. Skulle det finnas pengar kvar efter den sista mars går Uniska ut med en ny utlysning.
Ansökan skickas till Lotta Braunerhielm eller Lennart Blomquist.
Behöver du friska upp minnet vad Uniska står för? Klicka här.
Mer information om Mål 3, Sverige-Norge
Vill du veta mer om samarbetsmöjligheter inom Uniska? Kontakta Lotta Braunerhielm, tfn 054-700 21 98 eller 070-677 70 10, e-post: lotta.braunerhielm@kau.se, och Lennart Blomquist, tfn 054-700 13 23 e-post: Lennart.Blomquist@kau.se