Designstudenter samarbetar med näringslivet
2005-02-07Sedan lång tid tillbaka har Karlstads universitet utbildat innovation- och designingenjörer i intergrerad produktutveckling. Detta i form av en teoriinriktad fempoängskurs. Kursen i integrerad produktuveckling idag är dock något helt annat.
Girma Kifetew, lektor på Maskinteknik, kom till Karlstads universitet från KTH i Stockholm, och fick 2003 ansvaret för kursen. Han tog då kontakt med avdelningen för Integrerad Produktutveckling på KTH och fick hjälp att utveckla kursen.
- De har etablerade forskning och utbildning inom området och när vi berättade för dem om vårt upplägg gav dem oss förslag på saker som kunde förbättras. Bland annat borde kursen innehålla företagsanknytning och baseras på en verklighetsanknuten projektuppgift. Något vi förstod inte skulle rymmas inom de fem poäng som fanns.
Integrerad produktutveckling slogs samman med en kurs i konstruktiv utformning, blev 15 poäng och så var det problemet löst. Därefter sökte man, tillsammans med KTH, efter de projektuppgifter som behövdes. Sökandet blev lyckosamt och ett samarbete inleddes med bland annat Volvo CE. I år, då den utvecklade kursen gavs för andra gången, stod företaget för två projektuppgifter medan företaget Coffe Queen stod för en.
Att företagen är så olika stora har både för och nackdelar, menar Girma Kifetew.
- Volvo har ju en egen produktutvecklingsmodell och arbetar redan själva på det sätt vi lär ut. Studenterna som arbetat mot företaget fick en upplagd budget att hålla sig till. Coffee Queen är ett mindre företag och har lite annorlunda struktur. Samtidigt har det varit spännande att se att arbetssättet även fungerar mot små företag.
En patentansökan
Det är viktigt att upplysa företagen om att det är studenter under utbildning som företaget kommer arbeta mot, menar han.
- Företagen hjälper oss att träna studenterna i arbetssätet och de har inte heller förväntat sig att få resultat som de kan använda. Nu har studenterna dock varit väldigt duktiga och redan första året, 2003, ledde ett av projekten fram till en patentansökan.
Men här ser Girma Kifetew ytterligare ett problem och han syftar på de två olika världarna – företagets och universitetets.
- Som universitet präglas vi av öppenhet och vill visa våra resultat och det vi gör. Om vi dock lyckas i det här samarbetet kan vi hamna i en knepig situation. Företaget vill ju av konkurrensskäl gärna hemlighålla eventuell nyutveckling. Men det är problem som brukar lösa sig från fall till fall.
Inom ramen för kursen har de nära 46 studenterna delats in i tre olika grupper med var sitt uppdrag. De har sedan tolkat sin uppgift, tagit reda på vad kunderna och företaget vill ha ut av sin produkt, och sedan kommit med olika förslag på nyutveckling eller eventuellt helt nya produkter. Därefter har grupperna, i samråd med lärare och företagsrepresentanter, valt att gå vidare med någon eller några av förslagen och sedan utvecklat någon form av modell för lösningen. Lösningar presenterades i Aula Magna, Karlstads universitet, den 20 januari.
- Det har varit en väldigt intressant kurs, säger My Lidholm, vars grupp arbetade med att förbättra och effektivisera rengöringen av rutor på gräv- och lastmaskiner. Vi har gjort projekt mot företag förut men inte i den här storleksordningen. Här har vi fått ta del i många delar av projektet vilket har varit en utmaning. Det har inte funnits så många riktlinjer och mycket har varit upp till oss men det har man också lärt sig mycket av.
Se hela processen
Att lära sig se hela processen är också ett av kursens huvudmål. Studenterna ska genom de olika stegen lära sig att se hela produktutvecklingsapparaten. Något som inte alltid varit helt lätt, menar Girma Kifetew.
- Studenterna ser väldigt ofta slutprodukten som det viktiga - att de har skapat en lösning som företaget är i behov av. Ibland är det svårt att få dem att förstå att det inte är det primära.
Att kursen fungerar så bra har sått frö till nya tankar hos de ansvariga. Girma Kifetew ser att många fler delar av universitetet skulle kunna ha nytta av det som börjat byggas upp. I slutändan hoppas han på att det kan skapas ett helt profilområde kring integrerad produktutveckling.
- Karlstads universitet har egentligen alla väsentliga kompetensområden som behövs för det. Problemet är att det saknas ett helhetsgrepp vilket, om det skapades, skulle gynna det mångvetenskapliga och profileringen i vår vision - både för vår utbildning och forskning. Om några år hoppas jag att forskar- och lärarteam, tillsammans med ingenjörer från energi- och miljö och innovation och design samt studententer som lär sig om marknad och ekonomi med flera, möts och samarbetar i den här processen.