Den värmländska småstaden - en attraktiv livsmiljö
2009-12-17Vi blir allt friare i vårt val av boende i förhållande till var arbetsplatsen ligger. Platsers attraktivitet blir därmed en allt viktigare regional utvecklingsfråga. Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling, vid Karlstads universitet höll den 15 december ett seminarium i samverkan med Länsstyrelsen. Deltagare var praktiker, forskare och studenter.
Småstaden är en viktig del av det värmländska bosättningsmönstret. Länsstyrelsen lyfter i en ny rapport fram småstadens roll i det värmländska bosättningsmönstret. Småstaden förtjänar enligt rapporten ökad uppmärksamhet i den fysiska översiktsplaneringen och i det lokala och regionala tillväxtarbetet framhålls i rapporten. Till småstäderna räknas i detta sammanhang de orter som tidigare hade beteckningen städer: Säffle, Arvika, Hagfors, Filipstad, Kristinehamn och Sunne.
De nämnda orterna är olika stora och utvecklas olika bra. En förklaring till skillnaderna vad gäller befolkningsutveckling och socio-ekonomiska faktorer är deras olika grad av integration i Karlstads lokala arbetsmarknadsregion. Sammantaget tappar dock småstadskommunerna mark jämfört med Karlstad. Centralorterna utvecklas dock bättre än kommunerna som helhet. Detta visaratt just småstäderna kräver sin särskilda uppmärksamhet i den kommunala planeringen.
Småstäderna spelar en central roll som noder i det värmländska kommunikationssystemet och har som serviceorter stor betydelse för landsbygdens utveckling. Småstäderna rymmer också flera av länets viktiga industriföretag. De spelar därför också en viktig roll för det värmländska industrilandskapet.
Seminariet som samlade drygt 60 deltagare vände sig särskilt till politiker, planerare och näringslivsutvecklare i kommunerna, regionala intressenter och aktörer, forskare och studenter från det nya samhällsplanerarprogammet.
Programmet inleddes med en presentation av rapporten om småstaden av Bengt Dahlgren, planeringsdirektör vid Länsstyrelsen i Värmland. Rapport tar upp småstaden som livsmiljö och är tänkt som ett diskussionsunderlag om småstadens roll och betydelse i Värmland".
Därpå följde tre vittnesbörder om småstadsutveckling i praktiken:
- Arkitekt Per Rathsman berättade om arbetet med fördjupad översiktsplan för Filipstads tätort.
- Projektledare Anders Brokvist berättade om projektet Småstadshjärtan i Hagfors kommun.
- Tillväxtstrateg Anna Blomquist berättade om utvecklingsprojektet Genius Loci, Sunne kommun.
Som avslutning på seminariet diskuterades begreppet urban management. Sten Åke Bylund, konsult och forskare introducerade begreppet och betonade att frågan om plats-, stads- och regionutveckling har många intressenter och dimensioner.