De praktiserar i Kambodja
2006-11-07Att få göra delar av sin utbildning i ett främmande land är något som många drömmer om. För Hanna Ewen, Ingela Andersen och Therese Karlsson, som går på det Biovetenskapliga programmet vid Karlstads universitet, är det verklighet. De befinner sig just nu i Kambodja för att göra sin laboratoriepraktik.
- Man kan väl säga att det här är en erfarenhet vi inte glömmer i första taget. Vi har tidigare praktiserat på svenska laboratorier och kan nu jämföra hur de skiljer sig åt från laboratorier här. Jämfört med Sverige är standarden inte hög.
På det lilla laboratoriet vid barnsjukhuset Angkor Hospital i Seam Reap, Kambodja, arbetar sju personer. På tre rum har de hematologi, serologi, klinisk kemi, och mikrobiologi i olika sektioner samt ett kontor.
- Patienterna reser långt och får ofta sitta och vänta hela dagarna för att få träffa en läkare trots att det finns många. Barnen lider av många sjukdomar som sällan ses i Sverige till exempel malaria, hiv och undernäring.
Det finns en öppenvårdsmottagning dit det kommer 200-250 barn varje dag. Sjukhuset med 40 bäddar har en intensivvårdsavdelning, en akutvårdsavdelning och en icke-akutvårdsavdelning. Här ligger barn i alla åldrar. Från nyfödda till tonåringar.
- Familjerna får ge omvårdnad till barnen och ge dem mat. Maten får de stå för själva.
Prover kommer från olika ställen, och personalen på labb går även själva ut och tar prover.
- Det finns några moderna analysinstrument men mycket görs även med snabbtester och mikroskopering. Fördelen med laboratoriet är att man kommer nära patienterna, de är i samma hus. Vi får följa med på ronderna med läkarna och träffa patienterna och det ger en helhetssyn som man inte får i ett vanligt laboratorium.
Det finns många volontärer från olika länder i Kambodja. De arbetar som läkare, lärare administrativ personal med mera.
- Det är intressant att få träffa människor från en annan kultur. Det är svårt att kommunicera men det är ändå väldigt lärorikt.
Therese Karlsson, fick även chansen att följa med på en resa till Kratie, en lite mindre stad 60 mil bort från Siem Reap. En resa som ungefär tog en dag. Där besöktes två olika sjukhus, Ett ute på landsbygden där de använde sol-mikroskop och det de kunde diagnostisera var, i stort sett, bara TBC och malaria. Och ett sjukhus inne i Kratie som var lite större med 150 bäddar.
- Efter den resan kändes det som att laboratoriet i Siem Reap var rätt så modernt ändå, Här finns i alla fall elektricitet, luftkonditionering och riktiga toaletter.
Sjukhuset stöds ekonomiskt av Friends without borders, en välgörenhetsorganisation.