De får pris för god samverkan
2011-09-01Årets utmärkelse för framstående samverkan vid Karlstads universitet går till Snits. Begreppet står för Samverkan Näringsliv och IT-studenter. Under de fem senaste åren har gruppen bedrivit ett framgångsrikt arbete för att öka samarbetet mellan näringslivet och dataingenjörsprogrammet. Vid Akademisk högtid den 16 september får eldsjälarna bakom nätverket motta sitt pris.
Det var Johan Eklund och Anna Brunström, vid Avdelningen för datavetenskap, som 2006 tog initiativet och etablerade Snits för dataingenjörsprogrammet tillsammans med sex företag. Sedan starten har antalet företag ökat till tio och omfattar nu även övriga campusförlagda IT-utbildningar vid universitetet såsom civilingenjör datateknik, IT-design och webb och multimedia. Idag leds arbetet av Stefan Lindskog och Eva Glavenius står för den operativa verksamheten.
- Vi är väldigt glada över den här utmärkelsen och ser det som en möjlighet att synas mer och få ännu fler studenter att söka våra utbildningar, säger Anna Brunström.
Aktiviteter med kvalitet
Noggrant utvalda aktiviteter med hög kvalitet och människor som har mandat att fatta beslut ute i företagen är några av ingredienserna som nätverket odlar.
- Snits ordnar studiebesök, gästföreläsningar, frukostmöten, mentorsverksamhet, projektarbeten, praktikplatser och examensarbeten för IT-studenterna. Det är en bra form för att stärka IT-utbildningarna vid Karlstads universitet och att stärka Karlstad som IT-region. På så vis håller alla sig "up to date" med utbildningarna och får snurr på marknadsföringen kring den kompetens och det samarbete som finns i regionen, säger Johan Eklund.
Nu vill man få studenterna att delta ännu mer i den plattform av aktiviteter som finns och kommer bland annat att utveckla mentorsverksamheten inom Snits. Att bli en naturlig del i utbildningen och skapa ännu bättre förståelse hos studenterna om vikten av att odla företagskontakter tidigt i utbildningen, är viktigt anser gruppen.
Karriärstart redan under utbildning
Målet är att ge studenterna en god utbildning och en bra start i karriären. Gruppen träffas två till tre gånger per termin för att utbyta information, planera gemensamma aktiviteter, följa upp effekten av samarbetet, diskutera näringslivets kort- och långsiktiga behov samt utbildningarnas upplägg och inriktning. Samarbetet ger ömsesidig nytta och är en del av det kunskaps- och erfarenhetsutbyte som berikar såväl utbildning som forskning. Aktiviteterna i Snits har också fått en spridning inom universitet. Vissa koncept har fångats upp och finns nu även inom Handelshögskolan och Fakulteten för teknik- och naturvetenskap.
Långsiktig samverkansstrategi
- Arbetet inom Snits är en direkt effekt av studenters och företags önskan om ett nära samarbete redan under studietiden, vilket också framkommit i vår senaste alumniundersökning. Studenterna får flera möjligheter att möta potentiella framtida arbetsgivare. Vissa moment är obligatoriska och vissa sker på frivillig basis. Vår strategi är att erbjuda dessa möjligheter kontinuerligt under hela utbildningstiden med start redan i årskurs 1, säger Stefan Lindskog.
Samverkansgruppen Snits omfattar lokalt förankrade företag med verksamhet inom informations- och kommunikationsteknologi; Ibiz Solution, Logica, Ninetech, Precise Biometrics, Prevas, Sogeti, Stamford, Systeam, Tieto och ÅF. I gruppen ingår även två representanter från Stiftelsen Compare Karlstad. Förutom Stefan Lindskog och Eva Glavenius representeras Karlstads universitet även av prefekten vid avdelningen för informatik och projektledning, samt vice ordförande och utbildningsansvarig i studentföreningen Linda.

