De bygger nya utbildningar i Centralasien
2010-04-26Tadjikistan, Uzbekistan, Kirgistan. Det är namn på länder i nyhetsflödet om olika konflikter. Gränsen mellan Uzbekistan och Tadjikistan är stängd. Hot om inbördeskrig och fortsatta konflikter är överhängande i regionen. Ändå startades nyligen ett samarbete mellan lärosäten från alla tre länderna samt Tyskland, Litauen och Sverige.
Målet är att modernisera IT-utbildningarna och gå från den nuvarande gamla ryska modellen till en modern europeisk Bolognastruktur. Från Sverige deltar Karlstads universitet och ämnet datavetenskap. Projektet heter Higher Education Initiative for Informatics in Central Asia och är ett treårigt Temus-projekt inom EU.
Kick-off i Dresden
Syftet är att bygga upp moderna utbildningar på grund- och masternivå inom datavetenskap i regionen och att något av lärosätena där ska bli ackrediterade enlig Bologna vid projekttidens slut om tre år. Projektet började officiellt den 1 mars, men det verkliga starskottet gick nu i april, när alla parter träffades i tyska Dresden. Stefan Lindskog, prefekt för datavetenskap och Hans Hedbom, lärare, träffade drygt 20-talet kollegor från de olika lärosätena.
-De flesta talade bättre ryska än engelska, så det blev en hel del tolkande mellan språken. Det var oerhört intressant och en god stämning, även om nyheterna om oroligheter i regionen la en dämpad stämning över mötet, berättar Hans Hedbom. Parterna är mycket positiva till samarbetet, även om deras förutsättningar är olika. Alla lärosäten som deltar är inte statliga, medan andra har en mer begränsad självständighet och behöver kolla en hel del med ansvariga myndigheter.
Karlstads universitet handplockat
Projektet samordnas av tyska Technische Universität (TU) i Dresden. Att datavetenskap från Karlstads universitet blev kontaktade skedde genom omsorgsfull handplockning.
-Technische Universität i Dresden har samarbetat tidigare med oss genom Simone Fischer-Hübner, och därför kände man till vilken kompetens som finns här. Man handplockade samarbetspartners som kan bidra med olika aspekter. Från Litauen är det Kaunas University of Technology som deltar. För oss är det första gången vi deltar i ett Tempus-projekt, berättar Stefan Lindskog.
Projektet handlar främst om utveckling av kurser, utbildning av lärare samt en förändrad utbildningsstruktur, men även viss teknisk hjälp ingår. Inom en dryg månad är det dags för de första utbildningspassen för lärare från Uzbekistan, Tadjikistan och Kirgistan.
-Tanken är att kurserna ska docka i det befintliga systemet i så stor utsträckning som möjligt. Ofta är kunskaperna i till exempel matematik och fysik utmärkta, medan det saknas engelska termer för olika datavetenskapliga begrepp, konstaterar Stefan Lindskog.
-Det känns bra att vi delar med oss av den kunskap som vi har och en naturlig akademisk tradition. Samtidigt innebär det både en pedagogisk och personlig utveckling. Projektet bidrar helt klart till en bättre kvalitet även i vår grundutbildning, menar Hans Hedbom.
Infrastruktur och språk utmaningar
En utmaning är infrastrukturen, där bredbandens kapacitet inte alltid räcker till för presentationer, filmer eller videokonferenser. Just nu undersöker man därför hur kommunikationen mellan lärosätena och hur utbildning av lärarna ska gå till rent praktiskt. Just infrastrukturen och språket är de största praktiska svårigheterna i projektet. På det övergripande planet gäller att parterna kommer överens och når en samsyn om hur projektet ska fortskrida. Och behovet av samsyn gäller även de europeiska parterna visade det sig på projektets första träff.
-Vi trodde alla att Bologna-modellen var solklar och tillämpas på samma sätt i hela Europa. Men vi märkte snart när vi började skissa på möjliga programinnehåll, att vi gör ganska olika. Vad är egentligen en kurs? Eller heter det möjligen modul? berättar Stefan Lindskog.
Nästa möte blir i slutet av maj i Tadjikistan - om det är säkert att resa dit vill säga.
-Vi kommer att ha kontakt med UD som får hjälpa oss i den bedömningen, berättar Hans Hedbom.
Karlstads universitet har ansvar för att utveckla kurser inom informationssäkerhet och när projektet är till ända ska tre kurspaket vara färdigutvecklade och på plats. Förutom Stefan Lindskog och Hans Hedbom, deltar Simone Fischer-Hübner, professor och Ge Zhang, doktorand, i projektet.



