De arbetar för doktorandernas bästa
2005-04-06Karlstads universitets doktorandsektion arbetar för att våra doktorander ska få en så bra arbetsmiljö som möjligt. Sektionens främsta uppgift är att föra doktorandernas talan gentemot omvärlden, såväl inom universitetet som regionalt och nationellt.
Alla universitetets doktorander är medlemmar i doktorandsektionen. Syftet är att ena doktoranderna, så att de tillsammans kan jobba för att gemensamma doktorandintressen ska komma med på dagordningen i universitetets olika beslutsfattande grupper. Samtidigt bygger doktorandsektionen på att doktoranderna själva engagerar sig i sin arbetssituation.
- Vi arbetar framförallt med att vi som doktorander ska betraktas och behandlas som en grupp anställda. Våra villkor ska vara utformade så att vi har samma rätt och samma möjligheter att påverka vår arbetssituation som andra grupper inom universitetet, säger Niklas Johansson, doktorand i informatik och ordförande för doktorandsektionen.
En fråga som sektionen särskilt bevakar är den särbehandling på grund av kön som många doktorander upplever. I en tidigare undersökning vid universitetet* framgår att mer än hälften av de kvinnliga doktoranderna har utsatts för könskränkande handlingar. Exempel på sådana handlingar är att inte bli tagen på allvar och att yttranden och handlingar ignoreras. Motsvarande siffra för männen är 15 procent. Doktorandsektionen bevakar också de diskussioner som förs på nationell nivå kring inrättandet av en ny doktorsutbildning.
Deltar på Hotspot-dagen
För första gången kommer doktoranderna även att delta under Hotspot-dagen den 7 april. Företagen får då en chans att träffa doktoranderna och se den kompetens som snart finns att tillgå, samtidigt som doktoranderna får en inblick i de möjligheter som de själva har i framtiden.
- Vi har jobbat hårt för detta och har stora förhoppningar inför dagen, säger Björn Pernrud, doktorand i sociologi och kassör i doktorandsektionen.
Han poängterar speciellt doktorandernas eget engagemang och efterlyser idéer och uppslag. Sektionen anordnar bland annat träffar där alla universitetets doktorander får tillfälle att framföra sina åsikter och synpunkter.
- Doktorandernas engagemang är en förutsättning för att det ska fortsätta att hända saker. Vi uppmanar därför alla att engagera sig genom att till exempel delta i möten eller representera doktoranderna i universitetets olika nämnder, styrelser och kommittéer, säger Björn Pernrud.
- Att engagera sig i doktorandfrågor innebär dessutom en bra möjlighet att få insikt i hur universitetet som organisation fungerar, fortsätter han. Man får dessutom chansen att träffa doktorander och personal från andra ämnen och institutioner.
Förutom Hotspot-dagen kommer en rad andra doktorandaktiviteter att ordnas under våren. Doktorandsektionen kommer bland annat att bjuda in till en träff med utländska doktorander för att diskutera hur det är att komma till Sverige och Karlstad för att doktorera. Enligt tradition kommer även en stor doktorandfest med middag att hållas längre fram i vår.
Doktorandstyrelsen
Doktorandsektionens styrelsemedlemmar består av representanter från både universitetets N/T-sida och från H/S-sidan. Deras mandatperiod sträcker sig ett år, från den 1 juli förra året till den sista juni i år. Styrelsen har även ett nära samarbete med universitetets två doktorandombud till vilka enskilda doktorander kan vända sig med problem.
Ordförande
Niklas Johansson, doktorand i informatik
Sekreterare
Ulrika Mollstedt, doktorand i informatik
Kassör
Björn Pernrud, doktorand i sociologi
Ledamöter
Gudrun Wicander, doktorand i informatik
Karin Granström, doktorand i energi- och miljöteknik
Doktorandombud
Eva Olsson, doktorand i sociologi
Gudrun Wicander, doktorand i informatik
Mer information: Se doktorandsektionens hemsida. Anmäl dig gärna till sektionens e-postlista, som också finns på sidan.
* Jessica Lindqvists rapport "Beroende frihet – en studie av doktoranders psykosociala arbetssituation" (2003).