Datavetenskap i europeiskt forskningsprojekt om tekniker för identitetshantering och personlig integritet på nätet
2008-03-27Nu startar ett treårigt forskningsprojekt om internet och dess utmaningar för den enskilda medborgarens integritet. Projektet ska pågå i tre år och finansieras av EU:s sjunde ramprogram med 10 miljoner euro. Det är ett integrerat projekt, där både universitet och näringsliv deltar. Karlstads universitet ingår som enda svenska lärosäte bland projektets 15 samarbetspartners och erhåller drygt 6 miljoner kronor.
I dagens informationssamhälle växer behovet av att kunna skydda sin integritet och privata sfär. Vi lämnar var och en av oss spår i den digitala världen, spår som finns kvar långt efter att tonårstidens chatt med kompisarna är förbi. Inför anställningsintervjun har troligen arbetsgivaren redan kollat upp din "online community- profil", och olika kommersiella aktörer känner väl till dina online-shopping vanor. Utan din vetskap har olika aktörer tankat hem mer information om dig än du anar. Informationsteknologin tar sällan hänsyn till behovet av kontroll över den information som lagras om dig eller behovet av att kunna ta bort, eller avstå från, digitala spår och minnen.
Behov av teknik och kunskap
Hur ska den personliga integriteten kunna skyddas i kommande Internetlösningar och applikationer? Hur ska vi som individer kunna behålla kontrollen över vår personliga sfär? Dessa frågor står i fokus för forskningsprojektet PrimeLife - Privacy and Identity Management in Europe for Life.
Simone Fischer-Hübner, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet, är projektledare för delområdena "Usability" och "Education":
- Vad vi gör i den virtuella världen får konsekvenser för oss i det verkliga livet, säger professor Simone Fischer-Hübner. I forskningsprojektet vill vi bidra till att utveckla effektivare verktyg för att öka individens säkerhet och integritet på nätet. Det handlar dels om teknikutveckling, dels om att sprida kunskap om vad som händer med den information som du lägger ut på exempelvis Facebook och Second Life. Insynen från oss som konsumenter och individer måste öka.
Forskningsprojektet omfattar utveckling av tjänster, programmering och applikationer för virtuella communities och Web 2.0, men resultaten kan även komma att påverka till exempel lagstiftning och standardisiering.
Topp i rakning
PrimeLife rankades som nummer ett bland det 80-tal ansökningar om datasäkerhetsprojekt som inkom till EU efter första utlysningen av det nya ramprogrammet för forskning. Koordinator för hela projektet är IBM Research i Zürich. Karlstads universitets del av projektet leds av Avdelningen för datavetenskap och involverar även forskare från ämnena psykologi och informatik. Övriga partners som deltar i projektet är bland andra Europäisches Microsoft Innovations Centre, den europeiska databasjätten SAP, ledande smartcard-tillverkaren Giesecke & Devrient, Datainspektionen i Schleswig-Holstein/Tyskland, W3C (World Wide Web Consortium) samt ett flertal universitet och forskningscentra i Tyskland, Österrike, Holland, Belgien, Italien och USA.