Dags för Träffpunkt Teknikerjakten
2010-03-16Idag tisdag den 16 mars samlas lärare i grund- och förskolan på Karlstads universitet, för en inspirationsdag om nya sätt att jobba med teknik- och naturvetenskap i skolan. Bland annnat berättar Eva Alm-Johansson från förskolan i Grums, om hur ett teknikexperiment för barn placerade dem på Dagens Nyheters förstasida.
I projektet Teknikerjakten samarbetar Karlstads universitet, skolorna i Karlstadsområdet, från förskolan till gymnasiet, och näringslivet i regionen. Målet är att fler ungdomar ska intressera sig för teknik och naturvetenskap och söka till gymnasieskolans naturvetenskapliga eller tekniska program. Syftet är att öka kontaktytorna mellan arbetslivet i regionen och elever på grund- och gymnasieskolan samt studenterna på universitetet.
- Träffpunkt Teknikerjakten skapar förutsättningar för erfarenhetsutbyte mellan lärare på förskola, grundskola, gymnasium och universitet, säger Jan Håkanson, projektledare för Teknikerjakten vid Karlstads universitet. Tillsammans utvecklar vi entrepenörsandan så att våra studenter står bättre rustade för framtiden.
Program 16 mars:
09.00 - 9.15 Morgonkaffe i nya Teknikhuset under Ljungbergssalen (ägget)
09.15 - 9.30 Introduktion, Jan Håkanson
09.30 - 10.15 "Från teknikexperiment för barn till förstasidan i DN", Eva Alm-
Johansson, Förskolan Grums
10.15 - 11.00 "Experimentera i kemi med yngre barn", Sara Wahlberg,
doktorand vid Karlstads universitet
11.15 - 12.00 "Barnens universitet till Afrika - vad kan vi lära oss av experiment i
andra länder?", Anna Strandberg, NV-elev Älvkullen
12.00 - 13.00 Lunch
13.00 - 14.40 Workshop med förmiddagens föreläsare
14.45 - 15.15 Avslutning
Fakta om Teknikerjakten:
Projektet Teknikerjakten är en del av det långsiktiga samarbetet som etablerats mellan Karlstads universitet och Erik Johan Ljungbergs Utbildningsfond. Fonden, som är knuten till Stora Enso-koncernen, arbetar med att främja framtidssatsningar inom naturvetenskaplig och teknisk utbildning. Inom ramen för Teknikerjakten kan ekonomiskt verksamhetsstöd sökas till utrustning, material eller andra behov som arbetslagen på skolorna själva identifierar. Ljungbergsfonden delar ut 300 000 kronor två gånger per år.