Dags för lärt samtal i Biblioteket
2003-11-05Först ut i höstens Det lärda samtalet är Dag Nordmark, professor i litteratur. Vad är det som är typiskt värmländskt är temat för kvällen. Passa på, det kan vara höstens enda tillfälle i serien lärda samtal.
Den 6 november samtalar litteraturprofessor Dag Nordmark med länsmuseichef Tomas Jönsson om vad som är genuint värmländskt med utgångspunkt i den nyskrivna antologin ”Vad är värmländskt?”. Nordmark som är både redaktör och medförfattare ger tillsammans med sju andra forskare vid Karlstads, Lunds och Umeå universitet en bild av den regionala identitet som tycks vara starkt rotad i värmlänningen. Här behandlas bland annat brukskulturens och dialekternas framträdande roller i litteraturen och den värmländska identitetens betydelse under medeltiden.
Boken ”Vad är värmländskt?” lanserades under Bokmässan i Göteborg i september i år. Nu får alla på hemmaplan en chans att ta del av Dag Nordmarks tankar kring arbetet. Boken ingår i universitetets förlagsserie Karlstad University Press och kan köpas i Bibliotekets låneexpedition.
Tanken bakom samtalsserien är att locka en bred publik till Biblioteket vid Karlstads universitet. Samtalen ska kretsa kring det skrivna ordet och ska kunna kopplas till forskningen vid universitetet.
Vårens Det lärda samtalet med samtal om Greklands historia, Gustav Vasa och författaren Göran Tunström lockade en publik på drygt 300 personer. Flest besökare kom för att lyssna till Rolf Alsing som talade om sin bok om Göran Tunström.
Mötesplatsen för höstens samtal är liksom tidigare Bibliotekets markplan, ut mot Universitetstorget och det beräknas finnas utrymme för cirka 100 personer.
Studenter går in gratis och för övriga kostar det 50 kronor i entré. Tid: 18.00
I höst kan detta vara enda evenemanget i serien Det lärda samtalet, men arrangörerna hoppas på fler tillfällen under våren.