Dags att ta fram förslag för en ny fakultetsorganisation
2001-05-30Nu är det dags att ta fram ett förslag för hur universitetets fakultet ska vara organiserad från den 1 januari 2002. En arbetsgrupp har fått det uppdraget av rektor. De ska också presentera ett förslag till arbets- och beslutsordning för den nya nämndorganisationen.
Gruppen består av: Bo Enqvist, sammankallande, David Sundström, studentkåren, Eeva Lakomaa, prodekanus, Göran Gustafsson, ordförande GUN 4. Som stöd för arbetet har de bland annat den rapport om vår nuvarande nämndorganisation som Bo Enqvist och Stig Forshult presenterade i mars samt de diskussioner som följde på den. De ska arbeta i tematiska work-shops med berörda grupper för att fånga upp synpunkter och erfarenheter från olika delar av organisationen. De ska också ge fackliga företrädare och studenter möjlighet att medverka.
– Med workshops som metod tar vi tillvara kunskapen som finns i organisationen samtidigt som arbetet blir praktiskt, säger Bo Enquist. Jag har arbetat en del på det här sättet tidigare, bland annat i näringslivet. I stället för att göra en utredning till så sätter vi oss tillsammans med intressenterna, testar strukturen för det grundförslag som finns och ser på hur man praktiskt kan lösa nämndstrukturen.
Arbetsgruppen har kallat till sex stycken workshops på teman som kvalitetsutveckling, lärarutbildning, programansvar och fakultetskansliets roll. 28 maj hålls första workshopen och två veckor senare den sista. Varje workshop inleds av någon med specialkunskap om temat. Bo Enquist räknar med 10 - 15 personer per grupp. I första hand är prorektor, rektors kansli, dekanus, prefekter, GUN- och FUN-ordförande, fackliga företrädare, studentkåren samt Avdelningen för utbildning och forskning inbjudna men arbetsgruppen ser inte det som en given gräns.
– Alltför stora grupper blir svårjobbade, säger Bo Enquist. Då upphör dialogen. Men samtidigt är det viktigt att visa att vi inte utestänger någon och att arbetet präglas av öppenhet i dialog. Man måste göra en avvägning mellan deltagande och praktisk genomförbarhet.
Den reviderade nämndstrukturen ska, enligt uppdragstexten i rektorsbeslutet, fokusera kvalitetsfrågor och kopplingen mellan grundutbildning och forskning. Den ska också ge möjlighet att arbeta långsiktigt med strategiska frågor och prioriteringar samtidigt som utvecklingen av befintliga utbildningsprogram och forskarutbildningen tillgodoses. Prioriteringar av utbudet av fristående kurser i relation till universitetets profiler, studentinflytande och rutiner för att väga in samhällsaspekter i universitetets verksamhet är andra viktiga frågor för den kommande nämndstrukturen.
Bo Enquist kommer att informera styrelsen vid mötet i juni och beslut fattas vid det påföljande mötet den 13 augusti. Under hösten genomförs val till den reviderade nämndorganisation och 1 januari 2002 träder den i kraft.
Handläggare Bo Hidén på rektors kansli konstaterar i beslutstexten att en förändring av nämndstrukturen inte kommer att kunna åtgärda ett av de fundamentala problemen; nämligen bristen på förståelse för ansvarsfördelning och beslutskapacitet för nuvarande nämnder inom Karlstads universitet. Den nya gruppens arbete måste därför kombineras med förnyade ansträngningar att skapa större kunskap om beslutsorganisationen bland anställda, står det i rektorsbeslutet.