Dagar för ökad förståelse
2007-04-19Blatte? Bög? Vad får man säga? Hur mycket styrs vi av våra fördomar och vad är diskriminering?
Under mångfaldsdagarna på Karlstads universitet möter du författaren Jonas Hassen Khemiri, feministen Gudrun Schyman och Gringos chefredaktör Zanyar Adami. Du får också träffa Kim som talar om transsexualism.
Välkommen till Mångfaldsdagarna 23-25 april.
Är det alltid en nackdel att ha utländsk bakgrund? Borde det inte kunna ses som en tillgång istället? Företaget Multimind Bemanning håller ett seminarium om efterfrågan på mångkulturell arbetskraft. Tid: måndag den 23 april, klockan 12.00. Timmen dessförinnan, klockan 11.00 arrangerar Drivhuset en föreläsning om mångfald och entreprenörskap. Platsen är 1B 306 för båda föreläsningarna.
Lika och olika
Vad finns i begreppet mångfald? Och hur mycket påverkas vi av att vi är män och kvinnor? Lyssna på Pär Wiktorsson, utredare på Sveriges förenade studentkårer, när han talar om mångfald. När uppfattas mångfald som positivt och när upplevs det som något hotfullt? Tid: tisdag den 24 april klockan 9.30. Plats: Studenternas hus.
Karlstads universitets professor Gerd Lindgren talar om hur man "gör" kön. Intresseväckande tankar kring manligt och kvinnligt och hur samhällets förväntningar påverkar oss. Tid: också på tisdag, klockan 11.00. Plats: 1B 306.
Samma dag kan du möta Zanyar Adami som är chefredaktör för tidskriften Gringo, klockan 12.30. Plats: 1A 305.
Främmande i kroppen
På onsdag kan du lyssna på Kims berättelse. Kim föddes som kvinna, men är en man. Han känner sig som en man men som av misstag fått en kvinnas kropp. Tid: onsdag, klockan 10.00. Plats: 1B 306. På onsdag har du också möjlighet att träffa Gudrun Schyman, känd politiker och feminist. Tid: klockan 12.00. Plats: 1B 306. En annan känd föreläsare är författaren Jonas Hassen Khemiri som bland annat skrivit den uppmärksammade boken "Ett öga rött". Tid: 14.00. Plats: 12 A 138.
De tre dagarna i mångfaldens tecken bjuder också på filmvisningar, teater och dansuppvisning. Du kommer att kunna testa att köra rullstol och kolla in en som verkligen kan det.
Syftet är att synliggöra normer och att problematisera kring olika mångfaldsfrågor. Dagarna ska vara intressanta, tankeväckande och ge större kunskap i frågan om mångfald. Ytterst eftersöker vi ökad förståelse för varandra, skriver Katrin Rundström som är vice ordförande på Karlstad studentkår på Studentnätet.
Här hittar du hela programmet.
Allt är öppet för alla och kostnadsfritt för besökarna. Dagarna arrangeras av Karlstads universitet och Karlstad studentkår.
Varmt välkommen!