CTRIVE vässar forskares varumärken
2014-05-06Förmågan att framställa sig själv och sin forskning på ett tilltalande och klarsynt sätt är inte sällan det som avgör hur bra man är på att attrahera finansiärer och partners. CTRIVE är kursen som ger forskare stöd i processen.
CTRIVE står för Competence development Tool for Research: Intellectual Value Enhancement, och är ett led i universitetets strategi för att skapa långsiktiga och hållbara förutsättningar för forskningen. Kursen består av nio delmoment som tillsammans ger forskarna en strategisk syn på sin egen forskning.
- Kursen är praktiskt upplagd och ska inte bara ge forskarna verktyg som de sedan kan använda sig av, berättar Èamonn McCallion, forskningsrådgivare på Grants and Innovation Office. Varje delkurs består av en workshop på vilken vi går igenom forskarnas aktuella projekt och bearbetar dem. Deltagarna kommer alltså att lämna varje workshop med ett färdigt resultat.
De nio delkurserna heter:
- Självreflektion
- Kartläggning av ditt forskningsområde
- Nätverk
- Lär känna dina finansiärer
- Policydriven forskning
- Inventering av intellektuella tillgångar (IAI)
- Värdeskapande forum (VCF)
- Hur man skriver en bra ansökan
- Kommunikation och medieträning
Samtliga workshopar är utformade för att ge nya perspektiv på den egna forskningen. Självreflektion och kartläggning av nätverk och finansiärer kan till exempel ge en ny syn på nyttan med resultaten från forskningen, menar Èamonn McCallion.
- Genom att ge sig själv tid och utrymme att fundera på saker som användning, konsekvenser och sin egen utveckling som forskare, blir det lättare att prioritera i projekten, säger han. Det är en bra utgångspunkt för att gå genom de olika stegen i CTRIVE. Alla delmoment kommer dessutom att genomföras på både engelska och svenska, så att gästande forskare också kan delta.
IAI tydliggör forskningen
Deltagarna kan välja vilka workshopar som de önskar vara med i, men hela kursprogrammet är utformat för att vara progressivt och kompletterande. Ett fåtal av workshoparna är skräddarsydda för att möta forskarnas direkta behov, som till exempel Intellectual Asset Inventory, IAI.
Denna workshop är framtagen av Innovationskontor Väst, Chalmers tekniska högskola, och har genomförts vid flera tillfällen under den gångna hösten och vintern.
- Tanken med en IAI är att göra en inventering av de intellektuella tillgångar som skapats i ett projekt, säger Johan Garcia, innovationskoordinator på Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap och workshopledare. Under workshopen samlar vi tillsammans in och systematiserar tillgångar, som datamängder, metoder, modeller och liknande. Listan över tillgångarna, likväl som tankemodellen, kan vara till nytta exempelvis när man skriver kring impact och nyttiggörande i ansökningar, eller diskuterar med partners.
En IAI kan bidra till att tydliggöra det som kommit ut ur forskningen.
Nytta för ansökningar
Sophie Linghag, Centrum för genusforskning, och Helén Williams, Institutionen för ingenjörs- och kemivetenskaper, har båda deltagit i IAI-workshopen.
- Jag forskar på hur olika förpackningar kan bidra till att vi inte slänger mat och räknar på när det är miljömässigt lönsamt att investera i förpackningar, säger Helén Williams. Det har varit bra för oss att klargöra vad vi har gjort och vilka tillgångar vi har. Tidigare studier och data är lätta att se, men vi fick även med modeller och metoder som vi har utvecklat i projektet. Det kommer att bli lättare för oss att tydliggöra hur vi jobbar och vad projektet ska ge för finansiärer och partners.
- Jag leder ett projekt finansierat av Vinnova som heter Metoder mot motstånd, berättar Sophie Linghag. Vi undersöker hur motståndet mot jämställdhetsarbetet ser ut och för att ta fram strategier för att hantera det. Jag upplevde det som svårt att sätta namn och etiketter på det vi kan och gör, men det är kanske vanligt inom samhällsvetenskaplig forskning. Det var samtidigt värdefullt att lista vilka tillgångar vi faktiskt har. Vi kommer att ha nytta av det i framtida ansökningar eftersom vi nu är bättre att kommunicera våra resultat och vad vi faktiskt gör.
Kommande workshoptillfällen
Tre delmoment ur CTRIVE kommer att genomföras under vårterminen:
20 maj – Mapping Your Research (hålls på engelska)
2 juni – Kommunikation och medieträning (hålls på svenska)
10 juni – Know Your Funders (hålls på engelska)
För mer information om CTRIVE och de olika delmomenten, kontakta Grants and Innovation Office på adressen ctrive.gio@kau.se
Du kan också läsa mer på vår webbplats: CTRIVE - kompetensutveckling för forskare





