CTF-forskning till nytta vid lagändring
2009-10-23Under fem år har Birgitta Johansson-Hidén, forskare vid CTF - Centrum för tjänsteforskning, studerat kommunikationens roll kring lagen om skydd mot olyckor i kommunalt säkerhetsarbete. Forskningen har bedrivits både inför att "Lag om skydd mot olyckor" skulle införas och efter dess införande, i 29 kommuner i Sverige. Den nya lagen innebar en förändring för räddningstjänsten, där förebyggande av olyckor blev centralt. I lagstiftarens vardagsordalag löd lagens yttersta syfte att: Färre skall dö, färre skall skadas och mindre skall förstöras! I det uppföljande arbetet har Birgitta Johansson-Hidéns forskning fått genomslag.
I våras gav Regeringskansliet en arbetsgrupp uppdraget att göra en uppföljning av den nya lagen. I uppdraget ingår att beskriva, analysera och värdera hur reformen, som har varit i kraft i drygt fem år, har förverkligats och i vilken grad syftet med den nya lagen har uppnåtts. Även eventuella problem med genomförandet, samt stöd- och utvecklingsbehov för att förbättra och underlätta det fortsatta genomförandet ska redovisas. Och det är i detta arbete som CTF:s dialogforskning kommit till användning.
Unikt material
Tack vare forskningen har arbetsgruppen fått ett detaljrikt underlag när det gäller kommunernas förståelse av lagen och arbetet med att formulera sig i handlingsplaner samt att agera utifrån dessa. Många diskussioner, från kommunstyrelse- och kommunfullmäktigenivå ner till arbetslagen i räddningstjänsten, har spelats in på video och analyserats med interaktionsanalyser.
- Det är roligt när forskningen kan komma till omedelbar nytta, säger Birgitta Johansson-Hidén. Jag har i minsta detalj studerat hur berörda aktörer i kommunerna har tolkat lagen, vilka former för kommunikation som har upprättats, hur handlingsprogram har pratats fram och vilka mål man beslutat att prioritera baserat på genomförda riskanalyser. Genomförandet och uppföljningen av arbetet med att förebygga olyckor har också lagts under luppen.
Lär av varandra
- Genom forskningsresultaten har jag kunnat se hur man mer och mer börjat samverka. Man har börjat prata med varandra och bjudit in andra till diskussion, både över förvaltnings- och sektorsgränserna. Jag har också kunnat påvisa att olika yrkesgrupper lärt av varandra och gemensamt utvecklat strategier för att förebygga olyckor av olika slag och på sikt åstadkomma ett säkrare samhälle, konstaterar Birgitta Johansson-Hidén.
Arbetsgruppens sammanfattande bedömning, stämmer med forskningsresultaten om kommunikationen. Den nya lagen har utvecklats så som det var tänkt, men det går långsamt. Olycks- och skadeutvecklingen har visar i huvudsak en neråtgående trend, bortsett från problemområdena äldres olyckor och skolbränder.
Forskningen finansieras Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, tidigare Räddningsverket. Projektet avslutat vid årsskiftet