CRE8®: en modell för innovationsutmaningsevenemang som har fått vingar
2023-02-27CRE8® är en modell för innovationsutmaningsevenemang som utvecklats av Grants and Innovation Office vid Karlstads universitet. En uppdragsgivare tillhandahåller en verklig operativ utmaning som studenter försöker hitta lösningar på. Sedan CRE8®-modellen skapades 2017 har den blivit ett mycket framgångsrikt koncept. Med finansiering från Erasmus+ utbildar Karlstads universitet nu facilitatorer för att driva CRE8®-evenemang runt om i Europa. Nyligen kom en grupp blivande facilitatorer till Karlstad för utbildning. De fick också möjlighet att bevittna ett verkligt CRE8®-evenemang.
Ett välutvecklat koncept
Det första CRE8®-eventet ägde rum 2017 och konceptet utvecklades av Grants and Innovation Office med finansiering från Vinnova. Sedan dess har Karlstads universitet genomfört CRE8®-evenemang med utmanande uppgifter från forskare, nystartade företag, små och medelstora företag, offentliga aktörer och stora företag, inklusive multinationella företag.
Studenterna anmäler sig individuellt till utmaningen och facilitatorn sätter ihop lagen. Uppdragsgivaren och utmaningen är okända för studenterna i förväg och avslöjas på evenemangsdagen.
Ett CRE8® genomförs under en dag och inleds med att uppdragsgivaren tillhandahåller en verklig operativ utmaning. Denna utmaning presenteras för tvärvetenskapliga grupper på tre till fem studenter. Studenterna arbetar i sina team i ungefär tre timmar för att utveckla de mest kreativa lösningarna. Dessa lösningar presenteras för en jury, där uppdragsgivarna ingår. Den bästa lösningen vinner ett symboliskt pris och alla studenter får diplom.
CRE8®-processen är utformad för att uppmuntra tvärvetenskapliga studentgrupper att ta fram så kreativa lösningar som möjligt på en specifik utmaning, med minsta möjliga tidsåtgång för dem och uppdragsgivaren. Resultaten som ges till uppdragsgivaren är ofta radikalt nya perspektiv på deras framtida verksamhet/roll, möjligheter och utmaningar. Denna typ av utmanande evenemang förbättrar elevernas färdigheter i lagarbete och problemlösning och ger dem en inblick i uppgiftsägarens verksamhet. Det utvecklar också deras presentationsförmåga.
För att maximera kreativiteten får studenterna inte använda internet under dagen. De enda verktyg de får använda är papper och penna. Teamen arbetar med sina lösningar, med var sitt rum för varje team. Varje lag håller sedan en fem minuter lång presentation inför juryn, där alla lagmedlemmar deltar lika mycket, följt av tio minuter för juryn att ställa frågor.
Förståelsen av begreppen innovation och värde är väsentlig i CRE8®-processen, där innovation kan tolkas som nya sätt att skapa värde och värdet kan vara monetärt, miljömässigt, socialt, mänskligt eller en ren upplevelse - de flesta lösningar innehåller flera av dessa.
Moelven var uppdragsgivare
Moelven var uppdragsgivare för det senaste CRE8®-evenemanget, som ägde rum för några dagar sedan. Moelven är en internationell träförädlingskoncern som säljer råvaror för bearbetning av andra industrier, men som även producerar egna träprodukter. Den utmaning Moelven ställde studenterna inför var "Hur blir Moelven en attraktiv arbetsgivare som erbjuder en plats för hela familjen och för olika livsstilar?".
- Moelven hade många idéer internt, men hade svårt att öppna sig för externa idéer. När vi sedan hittade ett befintligt koncept blev det så mycket lättare för oss. Det är en speciell kompetens att kunna facilitera, att "styra kreativiteten" så att svaren blir så "rena" som möjligt. Detta var det första tillfället för oss att testa detta koncept. Kanske blir det här en ögonöppnare, säger Magne Vikören, kommunikationsdirektör vid Moelven.
De deltagande studenterna kom från Karlstads universitet, Trätekniker-utbildningen på Hammarö och Karlstads teknikcenter.
- Det är glädjande att även elever från yrkesutbildningar deltar i detta. Att sammanföra grupper med olika kompetenser och erfarenheter ger pitcherna ännu större relevans för oss, säger Magne Vikören.
Utbilda utbildaren
Dagen före CRE8®-evenemanget besökte en grupp blivande facilitatorer från Spanien, Bulgarien och Danmark Grants and Innovation Office för en utbildningsdag. Tanken är att de ska kunna tillämpa denna kunskap genom att själva anordna CRE8®-evenemang vid sina respektive universitet.
- Det här är en mycket bra idé för att lära sig hur man genomför ett nytt koncept, säger Iñigo de la Parra, som representerar University of Navarra i Spanien.
De blivande facilitatorerna fick inte bara chansen att observera ett verkligt CRE8®-evenemang som äger rum, utan också att lära sig om processen som leder fram till ett evenemang, från början till slut. Som med alla evenemang är god planering nyckeln. I det här fallet ska facilitatorerna utbildas och kontakterna med och urvalet av potentiella uppdragsgivare behöver upprättas. De måste också hitta lämpliga platser för själva evenemanget, rekrytera tvärvetenskapliga studentgrupper och planera utvärderingen.
- Dessa dagar har verkligen visat hur viktigt ett ekosystem för innovation är. Vi hade aldrig kunnat göra detta så bra utan hjälp av aktörer som Drivhuset, Paper Province, Glava Energy Center och våra kollegor vid Karlstads universitet, säger Patrik Bångerius på Grants and Innovation Office vid Karlstads universitet.