Corona, krishantering och demokrati
2021-06-14Under våren 2020 överraskades många kommuner av Coronapandemins effekter på sin verksamhet och organisation. Forskare vid Karlstads universitet och Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet har i en studie visat hur tolkningen av lagstiftningen kan innebära spänningar mellan olika institutionella logiker.
Även i ett öppet demokratiskt system kan en extraordinär händelse innebära avsteg från principer om meddelarfrihet och meddelarskydd. Sådana avsteg kan medföra hot mot den demokratiska legitimiteten.
- Studien visar att ett krishanteringssystem med fullständig insyn i allt beslutsfattande varken är möjligt eller önskvärt, säger Mikael Granberg, professor i statsvetenskap och föreståndare för Centrum för forskning om samhällsrisker, CSR. Det är dock, även när en extraordinär händelse inträffar, svårare att få legitimitet för slutenhet än för öppenhet.
Vid en extraordinär händelse ökar trycket på kommunala aktörer på ett sätt som gör det särskilt svårt att balansera öppenhet och slutenhet.
- En lärdom från vårt fall är att det behövs mer öppenhet och en tydlig argumentation kring om och när det är rimligt att välja slutenhet, säger Mikael Granberg. Det är uppenbart att detta inte enbart är en juridisk fråga utan något som kräver en öppen diskussion i ett offentligt samtal.
I artikeln belyser forskarna hur olika institutionella logiker leder till tolkningar av lagstiftning som medför att olika värden och normer kolliderar med varandra. I artikeln diskuteras detta utifrån två logiker som är centrala för vår demokrati och den demokratiska praktiken:
- Den granskande demokratins logik, där logiken är relaterad till öppenhet i termer av meddelarfrihet och meddelarskydd.
- Krishanteringens logik, där logiken är relaterad till slutenhet i termer av tystnadsplikt.
Den publicerade studien visar vikten av att hantera spänningar mellan olika institutionella logiker för att värna tilliten till det demokratiska systemet även vid extraordinära situationer.
Här kan du läsa hela artikeln: Corona, krishantering och demokrati - om meddelarfrihet vid en extraordinär händelse