City Challenge Tour på Karlstads universitet
2010-02-26Under torsdagen hölls City Challenge Tour, en innovationstävling inom energi- och miljöfrågor.
Vinnarna som går vidare till finalen i Stockholm den 28-29 april blev Caisa Andersson, Karlstads universitet, samt Fredrik Stenwreth, Energybooster AB och Willy Ociansson, WCTAB.
Under dagen presenterade sju entreprenörer sina innovationer med stort engagemang. Innovationerna är alla tänkta att på ett eller annat sätt spara energi och/eller öka energiutvinningen och därigenom skona miljön.
I projektet CaiLar visar Caisa Andersson framtidens livsmedelsförpackningar som är baserade helt på förnyelsebara material. Ett miljövänligt koncept bestående av potatisstärkelse och lera med potential att ersätta plastfilmer. Materialet är lättare att återvinna. Konceptet har utvecklats genom ett nära samarbete mellan Karlstads universitet och Sheffield Hallam University.
Innovationen ett mirakel
- När vi började arbeta inom förpackningsprojektet Sustainpack så trodde förpackningsexperterna att det bara existerade en enda typ av lera. Experterna på området lera å sin sida trodde att det bara fanns en enda typ av stärkelse. Under projektets gång insåg vi att både biobaserade material och leror uppvisar ett mycket brett och heterogent
spektrum av egenskaper. Så det är ett smärre mirakel att vi lyckades hitta en kombination
av lera och stärkelse som fungerade så bra tillsammans, säger Caisa Andersson.
Övriga finalister är Fredric Stenwreth och Willy Ociansson med sitt
projekt "Borrhålsbooster". En borrhålsbooster rör med hjälp av luftbubblor om i grundvattnet i en djupborrad energibrunn och påskyndar därmed energitransporten mellan bergvägg och kollektorslang. Borrhålsboostern reducerar antalet borrhålsmetrar med bibehållen effekt och ger därmed en mer kostnadseffektiv anläggning. Tekniken kan också möjliggöra ett ökat framtida effektuttag.
Kaffe gav idéen
- Idén till uppfinningen kom sig av att jag vill dricka mitt kaffe när det svalnat och brukar därför röra om i koppen med en sked - patentet är ju att röra om vattnet i borrhålet för att påskynda värmetransporten. Mitt unika sätt att röra om på kommer sig av att jag är dykare och i dessa sammanhang används tekniken för att "dammsuga" upp föremål från botten, berättar Willy Ociansson.
Övriga bidrag i gårdagens innovationstävling var Oscar Carlsson, studerande på Karlstads universitet med innovationen CO2-Compensator. Daniel Pålsson, Macbat AB med en innovation som regenererar batterier. Kjell-Åke Hedlund, GITSAB, med innovationen P-timer, en parkeringstimer som även tar hänsyn till utetemperaturen, Anders Brustad-Nilsen, Norsk Solkraft med en carport med solceller på taket för produktion av energi på platser som egentligen inte är tillägnade detta och slutligen Martin Larsson, Precer AB med en innovation om småskalig elproduktion genom förbränning av fasta biobränslen.
Tävlingen arrangerades av Stål & Verkstad, inom ramen för interregprojektet FEM, samt Globe Forum. Vinnaren i finalen den 28 -29 april i Stockholm får 100 000 kronor.