Cerutforskare utvärderar Berättelser på Hemvägen
2013-11-27För ett par år sedan började Riksteatern Värmland och Karlstads Bostads AB att arbeta med aktiviteter för att öka tryggheten och trivseln i bostadsområdet på Våxnäs i Karlstad. Forskare från Cerut kopplades in för att följa verksamheten.
I måndags, den 18 november, var det dags att berätta vad forskarna har sett, och också höra andra deltagare berätta om projektet. Ett 30-tal personer samlades i Kaffekällaren på Hemvägen 16 för att både lyssna och diskutera.
Lars Aronsson, professor i kulturgeografi, inledde med att presentera två begrepp som satt avtryck i stadsplanering: cultural planning och community art. Det första kan sägas vara att skapa en kulturell infrastruktur i samhället. Perspektivet framhåller miljöns kulturella särart, identitet och estetiska utformning genom deltagande av de boende på platsen. Community art är när boende samverkar med konstnärer och gestaltar sina egna berättelser.
Goda exempel
Linda Harkman, utredare på Cerut, tycker att projektet på Hemvägen har mer karaktär av community art än cultural planning. Samtidigt står cultural planning för de kulturella verktygen och infrastrukturen för platsens utveckling.
- Kulturella verktyg kan vara att elever skriver egna berättelser tillsammans med en författare på Fredricelundskolan. Kulturell infrastruktur kan vara att ordna teaterresor från Våxnäs till exempel, förklarar Lars Aronsson.
- Vi har sett flera goda exempel och det ligger i tiden med kultur som ett sätt att nå de boende, fortsätter Linda Harkman.
Personligt engagemang viktigt
Hon betonade bovärdarnas engagemang.
- Jag är imponerad av dem och det starka engagemang som de visar. Rätt person på rätt plats är viktigt för att ett sådant här projekt ska lyckas.
Bovärdarna i området sköter trappstädningen, men är också med och ordnar aktiviteter. De är synliga och närvarande i området och bidrar till ökad trygghet och trivsel.
Forskarna ser också att projektet kan vinna på en ökad tydlighet vad det är man vill åstadkomma. De tyckte själva att det var lite svårt att få grepp om det.
- Det finns en risk annars att fler uttrycker samma som en av dem vi intervjuade: "Vi behöver nya tvättmaskiner. Varför lägga pengar på ett konstverk?"
Fortsättning följer
Linda Harkman poängterade att de studerat en förstudie till Berättelser på Hemvägen och att projektet fortsatt sedan dess och utvecklats.
- Jag tycker att det är bra att man jobbar vidare med projektet, säger hon.
Susanne Berggren från Riksteatern Värmland är projektledare för Berättelser från Hemvägen och hon talade om vilka slags kulturaktiviteter som visat sig mest framgångsrika i området.
- Vi har ordnat kafé, pysselstunder, prova-på-dans, levande adventskalender, grilla med teater och poesi.
En slutsats som hon drar är att det är viktigt att de boende i egen takt får hitta till det som erbjuds. En annan är att de ska fortsätta att hålla aktiviteterna i bostadsområdet, istället för att flytta dem till andra och större lokaler.
- Trygghet är viktigt.

