Cerut-seminarium i Hagfors
2006-01-25Den 16 december höll Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling, sitt sista seminarium för 2005. Ämnet var utvecklingen i Klarälvdalen. Den församlade skaran på cirka 40 personer fick lyssna på flera olika aspekter på regional utveckling i Klarälvdalen, därpå följde en mycket livlig diskussion om möjligheter och hinder i framtiden.
– Det regionala utvecklingsarbetet har dåligt minne, inledde Bengt Dahlgren från Länsstyrelsen seminariet. Man tar därför i allt för hög grad framgångarna för givna och lägger misstagen till handlingarna. Därför är det viktigt att ta vara på erfarenheter av det som görs. Man borde skriva mer historia för framtida bruk. Bengt Dahlgren menade också att dalgångar är viktiga i ett regionalt utvecklingsperspektiv. Klarälvdalen har således spelat stor roll och är viktig för Värmlands ekonomi och befolkning. Kanske borde därför det regionala utvecklingsarbetet i Klarälvdalen kännetecknas av mer av gemensamma tag än vad som är fallet.
Seminariet genomfördes i samarbete med Länsstyrelsen och Uvån Näringlivscenter i Hagfors. Den senaste i raden av Cerut-rapporter behandlade just utvecklingen i Klarälvdalen, och den presenterades av Sara Westlindh, projektassistent på Cerut.
Hon beskrev historien med en övergång från jord- och skogsbruk till industrisamhälle. Under 70-talet kom sedan strukturomvandlingen, som innebar industrinedläggelse och arbetslöshet i regionen. Därefter har en mängd utvecklingsinsatser gjorts i projektform vars inriktningar haft en stor variation.
Klarälvdalen har en historia full av omställningar och förändringar. Omvärlden har i många avseenden satt spelregler för Klarälvdalens utveckling, som kan belysas i termer av jordbruks- och industrisamhälle. Frågan är vilken roll den skall spela i tjänstesamhället. Rapporten visar också på en imponerande mängd olika utvecklingsprojekt under det senaste decenniet. Utvecklingsaktiviteten har varit stor och röda trådar i det som har gjorts går att spåra. Redovisningen visar ändå på behovet av tydligare strategier och mer systematik i utvecklingsarbetet.
Under seminariet presenterade Kristofer Andersson, projektassistent på Cerut, även en utvärdering av Uddeholm Swedish Rally 2005. Utvärderingen visade bland annat att rallyt har en stor ekonomisk betydelse i regionen. Dessutom fick seminariedeltagarna lyssna på en redogörelse över skogsbruket i regionen av Svante Karlsson, Karlstads universitet, som avslutade med att säga att rallyt kan ses som en modern form av skogsbruk.
Den efterföljande diskussion handlade mycket om de nya möjligheter som tjänstesamhället innebär. Framför allt besöksnäringen nämndes som en stor utvecklingspotential. Bland de församlade fanns en handfull av nyinflyttade holländare, som alla är verksamma inom besöksnäringen i Klarälvdalen. Man enades om att mera samarbete och samverkan över kommungränser och mellan myndigheter och näringsliv är det som behövs.
De båda ovan nämnda Cerut-rapporterna Utvecklingsinsatser i Klarälvdalen samt Evenemang med spinn, en utvärdering av Uddeholm Swedish Rally 2005, hittar du under publikationer på www.cerut.kau.se